Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
SCOLIOZA este deviatia coloanei vertebrale in plan frontal, asociata cu rotatia vertebrelor in plan transversal spre convexitate, insotita de gibozitate costala.
Deviatia posterioara a peretelui toracic de partea convexitatii determina scolioza si se mai numeste si deformatie tridimensionala. Obligatoriu ea se insoteste de o deviatie a centurilor.
Clasificare:
Dupa forma: o singura curbura scolioza in C ("C"); cu 2 curburi scolioza in S ("S").
Denumirea unei scolioze este data de sensul convexitatii dorsale. Anatomo-functional in: nestructurate si structurate.
Scolioze nestructurate: au o evolutie lenta, cu un debut insidios.
Atitudinea scoliotica: la oboseala, datorita scaparii de sub autocontrol a pozitiei.
Se trateaza foarte bine prin kinetoterapie.
Scolioza prin deprindere: apare prin mentinerea mult timp a unei pozitii scoliotice.
Scolioza statica: datorate asimetriilor la nivelul bazinului si a membrelor inferioare observate prin reperele mari (SIAS), aspectul feselor si apliului subfesier. Scolioza profesionala: profesii cu activitati asimetrice: zidari. Scolioze structurate: sunt deternminate de modificari ale formei, structurii si functiei aparatului de sprijin.
Scolioza congenitala: datorata unor anomalii vertebrale-turtire, vertebre supranumerale sau blocuri vertebrale, anomalii costale: coaste latite sau sudate. Frecvent ea insoteste luxatia congenitala de sold si spina bifida.
Scolioza rahitica: in contextul rahitismului-localizare la nivel toracal.
Scolioza paralitica este datorata paraliziei asimetrice a musculaturii paravertebrale; prognostic grav tratament ortopedic (corsetul).
Scolioza pleuretica: in afectiuni ale pleurei piotorax (cel mai frecvent). Dupa cateva luni de evolutie apare o rotatie vertebrala care transforma hemitoracele sanatos intr-o gibozitate mare.
Scolioza reumatica: frecventa la adulti, cervical si lombar. Coloana vertebrala ia in mod reflex o pozitie de relaxare de partea dureroasa si de contractura de partea sanatoasa, inclinand coloana spre aceasta.
Scolioza traumatica: ca urmare a unor traumatisme la nivelul coloanei vertebrale.
Scolioza grava a adolescentilor si tinerilor: maladia Scheuermann-frecventa la baieti, cu localizare dorsala.
Scolioze diverse: scolioza din TBC-ul osos.
Scolioza esentiala sau idiopatica: fara o cauza diagnosticata.
Tratamentul scoliozelor: poate fi ortopedic, chirurgical si prin gimnastica medicala.
Tratamentul are drept scop: oprirea evolutiei afectiunii; corectarea deviatiilor vertebrale; mentinerea si consolidarea rezultatelor; prevenirea recidivelor. Tratamentul poate fi profilactic cand se aplica in stadiile incipiente si curativ cand incearca sa corecteze scoliozele constituite
Tratamentul ortopedic: urmareste redresarea curburilor scoliotice si mentinerea lor pasiv o perioada cat mai lunga sau mai scurta.
Fixarea scoliozelor in pozitie corecta se poate realiza cu ajutorul aparatelor gipsate, a corsetelor si paturilor gipsate.
Aparate de imobilizare: de mentinere: folosite in situatia in care coloana vertebrala si-a pierdut capacitatea functionala de mentinere a verticalitatii trunchiului (cazul scoliozelor paralitice, traumatice . ).
De corectare: sunt sub forma unor aparate gipsate sau corsete si exercita o presiune progresiva asupra curburilor sau gibozitatii. La copiii scoliotici mici se recomanda corsete usoare, care sa fie purtate in orele de clasa sau de lucru si sa fie scoase in timpul lectiilor de gimnastica corectiva. Tratamentul chirurgical: este folosit numai pentru scoliozele monstruoase, cu unghiuri de curbura peste 90-1000.
Tratamentul prin gimnastica medicala: urmareste: corectarea curburilor coloanei vertebrale; reducerea gibozitatii coastelor prin exercitii de detorsionare; regresarea bazinului, echilibrarea centurii scapulare; dezvoltarea mobilitatii cutiei toracice; crearea unui reflex de postura corect.
Principii care stau la baza tratamentului prin gimnastica medicala
1).Gimnastica corectiva sa se faca pe o coloana vertebrala redresata. De aceea vor fi folosite atat pozitiile simetrice, cat si cele asimetrice.
2).In cazul scoliozelor cu 2 sau mai multe curburi se lucreaza fixand o curbura in pozitie corectiva sau hipercorectiva.
3).Mobilitatea coloanei vertebrale sa se faca concomitent cu tonifierea musculara.
4).Tonifierea intregii musculaturi a spatelui se va face in sensul scurtatii muschilor din convexitate, care vor lucra concentric si in interiorul segmentului de contractie, iar pentru cei din concavitate-excentric si in afara segmentului de contractie.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate