Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
Tehnologia salatelor
SALATE CRUDE (PROASPETE): folosim salate in stare cruda, proaspata, in asociere cu branzeturi, cascaval, telemea, urda, cas, oua, masiine, sunca, piept de carne taiate julien sau cosulete.Asezonarea acestora cu sosuri, dresinguri, decorarea si vitaminizarea cu verdeturi,lamaie.
Sortarea alimentelor;
Spalarea alimentelor;
Curatarea sortimentelor;
Taierea: felii, cosulete, careuri;
Albirea;
Asezonarea cu sosuri pe baza de maioneza sau derivate ale acestora, sosuri pe baza de iaurt sau smantana.
Aceste saiate pot fi oferite si ca salate de insotire a unor preparate si specialitati culinare. In acest caz se recomanda folosirea sosurilor pe baza de otet si lamaie.
Pot fi completate cu seminte de dovleac si floarea soarelui, mac, nuci, alune sfaramate, chimen.
Cocteiluri de cruditati: teiina, morcov, varza alba sau rosie, gulii, mere, ananas, portocale, ardei gras montate in cupe speciale si asezate buchetier.
SALATE FIERTE Sl COAPTE ale caror componente sufera procese termice: salata a la rousse, beuf, Waldorf, beritneza de pasare, de fasole verde, conopida, de sfecla rosie, de ardei copti, de vinete.
TEHNICA PREGATIRII SALATELOR CRUDE Sl FIERTE:
fasolea verde - trebuie sa fie cruda si fara otet si fara boabe foarte mari.
fasolea alba boabe - trebuie sa aiba aceeasi culoare si sa fie de provenienta din acelasi an
conopida - trebuie sa fie aiba, proaspata, protejata de frunze
ardeiul gras - trebuie sa fie sanatos, bine dezvoltat, fara cicatrice, sa nu fie iute
sfecla rosie - trebuie sa fie frageda pe sectiuni, culoare rosie specifica si fara cercuri albe
vinetele si dovleceii - fara seminte foarte dezvoltate, fara fibre
SOSURILE UTILIZATE vor fi cele pe baza de maioneza, sos de usturoi, sos de hrean, iaurt sau smantana, sosurile de otet sau lamaie,
CONDITIILE DE CALITATE:
Trebuie sa nu fie oxidate, sa nu aiba culoarea modificata, sa fie bine fierte sau coapte, insa nu sa nu isi modifice forma. Legumele sa nu fie vestede, sa nu aiba gust de fermentare sau amar.
COCTEIL DE CRUDITATI: sos de cocteil, telina, morcovi, ardei grasi, mere, ciuperci, lamaie, sare, piper, rosii, salata, ou fiert.
■Mod de preparare: merele, telina, ardeiul gras se taie julien, ciupercile se taie lamele, se amesteca cu suc de lamaie, sare si piper. Se adauga sosul si se amesteca usor. Se prezinta si se servesc in cupe, decorate cu salata verde, felii de rosii, felii de lamaie si ou fiert. Mai pot fi folosite varza alba, castraveti in otet, fructe din compot (ananas, mandarine), masline si portocale.
SALATA DE FASOLE VERDE: fasoie verde, usturoi, ulei, otet, marar verde, piper, sare.
-Mod de preparare: fasolea verde se fierbe cea. 10-15 minute, se scurge si se raceste. Se amesteca cu usturoiul pisat amestecat cu ulei, otet, piper si marar. Se serveste rece pe farfurie sau salatiera.
SALATA DE ANDIVE: andive, ulei, oua, sare.
-Mod de preparare: andivele se spala cu jet de apa rece, se aranjeaza pe o salatiera sau farfurie; decor cu felii de oua, sos de otet, ulei, sare deasupra.
SALATA WALDORF: miez de nuca, telina, mere, salata verde, lamaie, maioneza, smantana, piper alb, zahar si sare.
-Mod de preparare: nucile pot fi taiate bucati mici sau sfaramate, telina se opareste si se taie cuburi. Merele se amesteca cu nucile, cu telina si sucul de la lamaie. Se monteaza in cupe cu decor din frunza de salata verde. Se poate completa cu lichior de portocale. in compozitie poate fi piept de pui taiat cuburi.
SALATA FLORIDA: somon afumat, ceapa, morcov, marar verde, grepfrut, rosii, suc de rosii, suc de grepfrut, melcisori (paste fainoase), piper macinat, sare, otet. Mod de preparare: pastele se fierb in apa cu sare, ceapa se taie marunt, grepfrutul si morcovul se taie rondele, somonul se taie felii. Se amesteca pastele cu ceapa, morcovul, somonul si sucul de rosii, sucul de grepfrut, otet, piper si sare. Se decoreaza cu rondele de rosii, jumatati de rondele de grepfrut si ramureie de marar verde.
SALATA DE TON: ton din conserva, morcov, telina, praz, masiine, uiei de masline, salata verde, lamaie, piper macinat si sare.
-Mod de preparare: morcovii se rad, prazul se taie rondele subtiri, maslinele se taie lamele. Se amesteca morcovul cu salata verde, uiei de masline, suc de lamaie, verdeata, piper, sare. Se monteaza pe farfurie sau cupa cu strat de legume insemnand tEtirra. morcov, salata verde, in mijloc un strat de ton, iar desspura un strat de legume. Se decoreaza cu rondele de lamaie.
SALATA TZATZICHI: castraveti taiati cubulete amestecati cu usturoi pisat, cu un sos de iaurt si marar.
SALATA NELSON: rosii, castraveti verzi, castraveti murati, maioneza, ceapa, salata verde.
-Mod de preparare: rosiile vor fi curatate de seminte, taiate cuburi si la fel si castravetii murati (curatati de coaja si seminte), castraveti cruzi, ceapa se taie cuburi si se amesteca componentele cu maioneza. Se monteaza intr-o saiatiera pe frunze de salata verde si se decoreaza cu oua fierte taiate sferturi.
COCTEIL DE CRUDITATI CU FRUCTE DE MARE: fructe de mare, telina, morcov, ardei gras, ciuperci, lamaie, piper macinat, marar verde, sare, salata verde, mere. Mod de preparare: fructele de mare se fierb in apa cu sare, morcovii se taie julien, ardeiul se taie fasii, merele se taie baghete si se stropesc cu suc de lamaie. Se amesteca toate componentele cu sos calipso. Se monteaza in cupe pe salata verde cu decor de rondele de lamaie si ramurele de marar. Se serveste la inceputul mesei.
SALATA DE MELCI: melcii se fierb in apa cu sare si otet, se scurg si se racesc, usturoiul se zdrobeste si se adauga ulei si apa minerala, piper, sare si boia. Se monteaza in cupe pe frunze de salata verde cu sos deaspura si ramurele de marar.
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate