Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
» Costurile calitatii


Costurile calitatii


Costurile calitatii

Costurile calitatii reprezinta costurile datorate rebuturilor, remanierelor, inspectiilor, testelor, deficientelor constatate de cumparator, asigurarii calitatii, incluzand programele de instruire in domeniul calitatii, auditul calitatii produselor, controlul si analiza statistica.

In practica economica este preferata structura costurilor pe urmatoarele categorii:

  • costuri de prevenire - din aceasta categorie fac parte costurile pe care le implica: definirea produselor si proceselor; programul de imbunatatire a calitatii; evaluarea furnizorilor; auditul calitatii; implementarea unui sistem al calitatii etc
  • costuri de evaluare - din aceasta categorie fac parte costurile pe care le implica: inspectiile si incercarile pe fluxul de fabricatie; receptia produselor finite; testele de laborator; materialele si produsele distruse cu prilejul incercarilor etc.;
  • costuri de defectare interna - din aceasta categorie fac parte costurile determinate de: rebuturi; produse declasate; remedieri, reconditionari si reparatii; analiza defectarilor pentru stabilirea cauzelor acestora etc;
  • costuri de defectare externa - din aceasta categorie fac parte costurile determinate de: reclamatiile clientilor; primele de asigurare pentru a acoperi raspunderea juridica a intreprinderii fata de produs; despagubirile pentru daune; inlocuirea produselor in perioada de garantie etc.

Termenului de "defectare" i s-a dat acceptiunea de "neconform cu specificatiile". Defectarile interne sunt definite ca reprezentand defectarile identificate inainte de livrarea produsului, iar defectarile externe sunt cele identificate dupa expedierea produsului catre destinatari (comercianti, intermediari, clienti).



Determinarea costurilor referitoare la calitate se realizeaza pe baza datelor existente in intreprindere, sau a celor provenite de la clienti. Aceste date pot fi colectate, in principal, din urmatoarele surse: contabilitatea generala si analitica, documente administrative, tehnice sau comerciale, sondaje efectuate la clienti, chestionare completate de persoanele din intreprindere.

Principalii indicatori utilizati  in practica economica pentru analiza elementelor costurilor referitoare la calitate sunt:

a)      Analiza costurilor rebuturilor se realizeaza pe baza urmatorilor indicatori: costul total al rebuturilor, ponderea rebuturilor in costurile de productie; pierderi totale efective datorate rebuturilor; ponderea pierderilor totale efective datorate rebuturilor in costurile de productie.

b)      Analiza costurilor produselor declasate se realizeaza pe baza urmatorilor indicatori: costul total al produselor declasate; ponderea produselor declasate in costurile de productie; pierderi totale efective datorate produselor declasate; ponderea pierderilor in costurile de productie.

Analiza costurilor reclamatiilor clientilor se realizeaza utilizand mai multi indicatori: costul total al reclamatiilor clientilor; ponderea costurilor reclamatiilor in valoarea produselor reclamate.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate