Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
» DOBANDA


DOBANDA


DOBANDA

Dobanda se prezinta ca un excedent ce revine, sub forma de venit, oricarui capital antrenat intr-o activitate economica, aceste fiind sensul larg care se atribuie dobanzii. P. Samuelson spunea: "dobanda este pretul specific platit pt a treia mare categorie de fdp : capitalul".

Dobanda mai are si un sens restrans, acela de excedent platit pt un capital luat cu imprumut. In legatura cu aceasta acceptiune, toti teoreticienii sunt de acord ca dobanda a fost si ramane plata pt o suma imprumutata. Daca, intr-o activitate, intreprinzatorul aduce si capital, D cu care este remunerat capitalul si-o insuseste el. Daca aceste foloseste capital strain, el o plateste celui care l-a imprumutat.

In acceptiunea clasicilor, individul este confruntat cu optiunea intre consumul imediat si economisire, care constituie un consum amanat. Intrucat se are in vedere in primul rand satisfacerea nevoilor de consum prezente, consumul nu va fii amanat pt viitor , decat daca individul primeste o anumita compensatie, sub forma ratei dobanzii. In aceasta conceptie, rata dobanzii este aceea care remunereaza abstinenta si ea constituie expresia preferintei pt prezent.



Pt John Keynes, autorul teoriei generale a folosirii mainii de lucru, a dobanzii si a banilor, inclinatia spre economisire este determinata de venit si nu de rata dobanzii. In conceptia sa, rata dobanzii intervine pt a determina alegerea intre : plasarea activelor, care aduc o anumita dobanda, si activele lichide (banii), care au lichiditate, deci pot fi folosite imediat, dar care nu aduc nici un venit. Rata dobanzii (Rd) reprezinta, in aceasta acceptiune, pretul renuntarii la lichiditate.

Dobanda pt credtul cu destinatie economica (productiva) a devenit predominanta in conditiile ec de pt. De aceea, dobanda, in sens restrans, legata de imprumuturile pt consum, cade acum sub incidenta creditului acordat in scopuri economice.

Indiferent din ce punct de vedere privim dobanda, ea reprezinta suma de bani pe care o plateste debitorul creditorului pt dreptul de folosire temporara a mijloacelor banesti imprumutate. De fapt, dobanda este pretul renuntarii la lichiditate, pretins de creditor debitorului, pt procurarea lichiditatii.

Dobanda poate fi : simpla sau compusa.

Cand un credit se acorda pe o perioada mai mica sau egala cu un an, avem de a face cu o dobanda simpla:


D = Rd·C·t D/1 an = Rd·C D/n luni = Rd·C· D/n zile = Rd·C·


Dobanda compusa se calculeaza atunci cand creditul se acorda pe o perioada mai mare de 1 an iar rambursarea se face la sfarsitul perioadei. Dobanda compusa se mai numeste "dobanda la dobanda" sau "dobanda capitalizata".

D = Sn - C

D = C·(1+Rd)n - C

Sn = C·(1+Rd)n





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate