Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Transporturile aeriene


Transporturile aeriene


TRANSPORTURILE AERIENE

REZUMAT

Cea mai dinamica modalitate de transport este cea aeriana. Progresul tehnic este factorul cel mai important care sta la baza dezvoltarii transporturilor aeriene. Realizarile in crearea de noi materiale, mai usoare si mai rezistente, introducerea unor procese tehnologice perfectionate, precum si a tehnicii electronice de calcul, au permis in ultimele decenii o puternica dezvoltare calitativa a parcului de avioane pe plan mondial. Astfel, pe langa cresterea capacitatii avioanelor, au crescut permanent distantele de zbor, viteza si randamentul avioanelor.



In perioada postbelica traficul aerian de pasageri si marfa pe plan mondial a cunoscut o dezvoltare rapida. Avionul a incetat de multa vreme sa mai constituie un mijloc de transport luxos si prohibitiv, fiind preferat tot mai mult pentru rapiditatea transporturilor, pentru buna organizare si derulare a traficului, pentru confortul si siguranta crescanda a zborurilor.

O utilizare tot mai larga cunoaste avionul si in domeniul transporturilor de marfuri, indicatorul de transport in tone-mii dublandu-se pe plan mondial la fiecare 8-10 ani.

Principalele caracteristici ale transporturilor aeriene sunt:

rapiditatea (distante mari sunt parcurse in timp record, pe rute directe, neinfluentate de conditiile geografice);

convertibilitatea (posibilitatea pe care o ofera avioanele in privinta adaptarii operative la diversele categorii de transport: transport de marfa, de pasageri, posta, mixte etc.);

oportunitatea (transportul la locul si timpul oportun in diverse puncte ale globului);

eficacitatea (posibilitatea realizarii de curse aeriene in conditii constante de regularitate si frecventa);

accesibilitatea (transportul marfurilor si calatorilor la preturi rezonabile);

confortabilitatea - caracteristica esentiala a transporturilor de calatori;

siguranta zborului.

Privit prin prisma raportului dintre numarul de accidente si volumul traficului anual pe plan mondial, transportul aerian s-a dovedit in ultimii ani cel mai sigur mod de transport.

Elemente logistice de baza

Elementele componente ale transportului aerian sunt aeronavele si aeroporturile.

Mediul in care se deplaseaza aeronavele este atmosfera terestra care, printr-o serie de fenomene meteorologice (vant, ceata, plafonul de nori etc.), influenteaza si uneori chiar conditioneaza decolarea, zborul si mai ales aterizarea. Acestui mediu nu i se pot impune conditii sau amenajari (se poate vorbi de unele amenajari ale spatiului aerian, in indrumarea zborului, prin sisteme de radiolocatie, instalatii de indepartarea pasarilor, a cetei, iluminat etc.).

Extinderea posibilitatilor de zbor si in conditii meteorologice dificile se face pe doua cai: perfectionarea constructiva a aeronavelor si perfectionarea aparaturii de pe aeronava si a aparaturii aeroportuare.

A. Aeronavele

Principalele aeronave sunt: avionul, hidroavionul si elicopterul, care dupa principiul de zbor sunt aerodine, adica aeronave mai grele decat aerul, cu sustentatie dinamica obtinuta prin realizarea unei miscari relative intre organele de sustentatie si aerul inconjurator.

Dintre aceste aeronave, pentru transporturi prezinta importanta, in prezent, avionul si elicopterul.

Avionul

Avionul este o aeronava cu aripi, mai grea decat aerul dislocuit de ea, echipata cu grupuri motopropulsoare sau cu reactoare care ii asigura propulsia si sustentatia. Propulsia avionului se obtine prin forta de tractiune produsa de elice sau de reactoare, iar sustentatia se obtine prin portanta exercitata pe suprafata portanta a aripii, datorita miscarii relative dintre avion si mediul inconjurator.

Caracteristicile principale ale unui avion sunt: lungimea, anvergura (distanta dintre extremitatile aripilor), inaltimea, numarul si tipul motoarelor, masa maxima la decolare, masa sarcinii utile maxima, numarul locurilor, masa combustibilului de alimentare completa, viteza de croaziera, distanta maxima de zbor fara escala (distanta de croaziera), inaltimea maxima de zbor.

Clasificarea avioanelor se face dupa mai multe criterii:

Dupa numarul si pozitia aripilor, se deosebesc: avion mono-plan, biplan, multiplan, etc.

Dupa felul propulsiei, se deosebesc: avion cu elice, avion cu reactie.

Dupa scopul in care servesc, se deosebesc: avion de transport, avion de turism, avion sanitar, avion utilitar, avion militar.

Dupa viteza de zbor, se deosebesc: avion subsonic, avion sonic si avion supersonic.

Dupa inaltimea de zbor ,se deosebesc: avion troposferic pentru zboruri cuprinse la inaltimi intre sol si cea 8 km, si avion stratosferic pentru zboruri la inaltimi de 8 - 18 km, avand habitaclul etans cu mentinerea presiunii de la sol.

Dupa numarul si asezarea motoarelor, se deosebesc: avioane cu 2, 3 sau 4 motoare si asezarea acestora sub aripa, sau in aripa si in coada fuzelajului. Avioanele cu 2 sau 4 motoare folosesc cele trei variante de amplasare a motoarelor. La avioanele cu 3 motoare, de obicei, acestea sunt asezate in coada fuzelajului (2 lateral si 1 deasupra in axul longitudinal). Sunt si cazuri cand 2 motoare se aseaza sub aripi, iar al treilea la coada fuzelajului.

Din punct de vedere al distantei de zbor, aeronavele se clasifica in scurt, mediu si lungcurier . Aeronavele scurtcurier sunt destinate zborurilor la distante de pana la 2.500 km (intr-o singura escala).

Se mentioneaza ca masa combustibilului de pe o aeronava lungcurier reprezinta pana la 50 % din masa admisa la decolare, fapt care face ca aceste nave sa nu fie economicoase decat daca capacitatea aeronavei este destul de mare (de obicei peste 100 locuri) si daca coeficientul de utilizare al locurilor se apropie de limita superioara.

Avionul de transport are capacitatea de transport mare sau foarte mare si este folosit pentru transportul persoanelor, al bunurilor sau al postei. Avionul pentru persoane trebuie sa ofere confort, sa aiba cabine insonorizate si aer conditionat, sa nu produca vibratii suparatoare, sa aiba camp vizual satisfacator si regularitate de mers. Avionul pentru fret trebuie sa permita incarcarea-descarcarea rapida a bunurilor si sa aiba regularitate de mers.

Avioanele moderne de azi se caracterizeaza prin: echiparea cu reactoare; majorarea vitezei pana la viteza sunetului si trecerea la viteze supersonice; majorarea capacitatii (150-300 locuri cazul avioanelor de calatori si cateva sute de tone in cazul avioanelor de transport); cresterea distantei de zbor fara escala.

Elicopterul

Elicopterul este o aeronava, cu sustentatie realizata prin elice portante antrenate de motoare, capabila sa decoleze si sa aterizeze pe verticala fara rulaj pe teren si sa planeze in aer la punct fix. Sustentatia in zborul vertical se obtine prin deplasarea continua in jos a unei mase mari de aer, cu ajutorul unor elice portante numite rotoare, iar tractiunea necesara zborului de translatie se obtine prin inclinarea axei rotorului in directia de zbor si in sens corespunzator celui de inaintare.

In general, un elicopter cuprinde: echipamentul de sustentatie, compus din unul sau mai multe rotoare; fuzelajul cu aterizorul; echipamentul motor pentru antrenarea rotoarelor; echipamentul de bord si organele de conducere.

Elicopterele se intrebuinteaza pentru efectuarea transportului de pasageri, posta si marfuri pe distante mici si in locuri greu accesibile, precum si in scopuri sanitare, utilitare, turistice.

B. Aeroporturile

Partile componente principale ale unui aeroport (Figura nr. 19) sunt: aerodromul, aerogara si instalatiile de deservire tehnica.

Figura nr. Planul general al unui aeroport (1- pista de decolare-aterizare; 2 - aerogara; 3 - platforma de deservire; 4 - platforma de parcare; 5 - caile de acces; 6 - hangarul de revizie-reparatii; 7 - gospodaria de combustibil)

Aerodromul reprezinta partea aeroportului destinata circulatiei si stationarii aeronavelor. El are urmatoarele parti principale:

pistele de decolare si aterizare;

platforma de incarcare-descarcare pentru marfa si de imbarcare-debarcare pentru calatori;

platforma de parcare;

caile de legatura (de rulare) ale aeronavelor intre piste si platforme.

Aerogara reprezinta punctul de concentrare a traficului, a pregatirii expeditiei si respectiv a finalizarii transportului aerian, si are doua grupuri de compartimente: pentru calatori si pentru marfuri.

Aerogara de calatori cuprinde compartimentele de efectuare a formalitatilor de plecare (inregistrarea calatorilor si a bagajelor acestora, puncte de vama si frontiera), a formalitatilor de sosire (distribuirea bagajelor, controlul vamal si graniceresc), salile de asteptare. De asemenea, aerogara are restaurant, bufet, punct posta-telegraf, punct medical, instalatii sanitare etc.

Aerogara de marfuri este constituita din depozite de marfuri si compartimente de efectuare a formalitatilor comerciale.

Instalatiile de deservire tehnica se impart in doua categorii: de dirijare a zborului si de deservire la sol.

Instalatiile de dirijare a zborului - pe o raza oarecare de actiune pentru navigatia de croaziera si pentru dirijarea decolarii si aterizarii - sunt constituite din turnul de control cu mijloacele pentru protectia navigatiei aeriene aferente.

Mijloacele pentru protectia navigatiei aeriene (de radionavigatie), dupa serviciile carora le sunt afectate, se impart in: mijloacele serviciului fix aeronautic, mijloacele serviciului mobil aeronautic, mijloacele radiotehnice de navigatie aeriana, mijloacele de apropiere si aterizare, mijloace de radiolocatie etc.

Derularea transporturilor aeriene

Organizarea transportului national si international de calatori si marfuri prezinta doua aspecte: unul de ordin tehnic si altul de ordin economic.

Aspectul tehnic cuprinde o serie de masuri de organizare privind efectuarea prestatiei, modernizarea si intretinerea aeronavelor, iar aspectul economic se refera la costurile si competitivitatea transportului aerian comparativ cu celelalte sisteme de transport.

In ultimul timp, ca urmare a majorarii capacitatii de transport si a vitezei avionului, precum si a unei bune utilizari a aeroporturilor privind micsorarea duratei de stationare la sol si de incarcare, a controlului si dirijarii zborului, transportul aerian a devenit competitiv (pentru anumite prestatii), cu celelalte sisteme de transport.

Astfel, in transportul international de calatori, transportul aerian a depasit transportul feroviar si a eliminat aproape complet transportul naval de pasageri peste ocean, acesta fiind pastrat mai mult sub forma de croaziere de lux.

De asemenea, a crescut ponderea transportului unor anumite categorii de marfuri, cum ar fi: marfuri perisabile (legume, fructe, carne, flori), marfuri de valoare mare si volum mic (produse farmaceutice, aparataj medical si de precizie), precum si marfuri care necesita rapiditate de transport (posta, presa, filme etc.).

Activitatea de transport aerian este coordonata la nivel national de Autoritatea Aeronautica Civila Romana. Atributiile principale ale acesteia sunt urmatoarele:

organizeaza reteaua interna de cai aeriene si asigura legatura acestora cu reteaua de cai aeriene internationale;

reglementeaza si controleaza efectuarea circulatiei in spatiul aerian afectat aviatiei civile, stabileste masuri obligatorii de siguranta circulatiei, in vederea evitarii accidentelor si urmareste aplicarea acestor masuri;

asigura aplicarea acordurilor internationale privind navigatia aeriana civila, organizeaza si coordoneaza activitatea de colaborare cu organizatiile similare din strainatate;

coordoneaza si indruma activitatea de cercetare si proiectare si stabileste norme si normative tehnice de constructie, intretinere si reparatie a mijloacelor de transport aerian;

efectueaza inmatricularea aeronavelor civile nationale si atesta navigabilitatea acestora.

Dezvoltarea impetuoasa a traficului international a necesitat reglementarea acestuia.

Tendinta de reglementare internationala a problemelor de transport aerian a aparut inca din 1929, cand s-a incheiat in acest scop Conventia de la Varsovia, cu completarile facute prin Protocolul de la Haga din 1955. Aceasta conventie stabileste drepturile si obligatiile companiilor de transport aerian, ale pasagerilor si ale predatorilor, precum si documentele necesare in vederea transportului.

Conventia de la Varsovia si Protocolul de la Haga au fost semnate de mai multe state, printre care si Romania si constituie si in prezent principalele principii care guverneaza traficul arian civil international.

Pe plan mondial, in prezent activeaza in aviatia civila doua organizatii internationale de transport aerian, si anume: ICAO si IATA.

ICAO (International Civil Air Organization, Organizatia Internationala a Aviatiei Civile) a luat fiinta la Conferinta de la Chicago din 1944. Ea este o organizatie interstatala, avand secretariatul general la Montreal (Canada). Din 1947, ICAO are un statut de organizatie specializata a ONU. Romania este membra a acestei organizatii.

Statele membre ale ICAO isi acorda diferite avantaje referitoare la: survolarea teritoriului tarii, dreptul de a face escala din motive comerciale sau tehnice, dreptul de a imbarca marfa, posta si pasageri etc.

IATA (International Air Transport Asociation, Organizatia Companiilor de Transport Aerian) a luat fiinta la Havana in anul 1945. Este o organizatie a companiilor de transport aerian si are ca scop reglementarea, pentru membrii sai, a unor probleme privind uniformizarea conditiilor de transport aerian, formalitati vamale, cotele-parti ale diferitelor companii care participa in comun si succesiv la transporturile aeriene etc. Resedinta sa este la Montreal, iar isi desfasoara activitatea pe 3 zone geografice care cuprind tot globul:

Zona I cuprinde: America de Nord, America de Sud si insulele adiacente, Groenlanda si insulele Hawaii;

Zona a II-a cuprinde: Europa, Africa si insulele adiacente, Orientul Mijlociu;

Zona a III-a cuprinde: Asia si insulele adiacente, Australia, Noua Zeelanda si Insulele Oceanului Pacific.

Aceste zone de trafic sunt de fapt zone tarifare (pentru fiecare din acestea exista o "conferinta" de preturi si conditii de expediere). Pentru a se adapta rapid la necesitatile pietei si la schimbarile care intervin intr-o zona sau alta, intr-o directie de trafic sau alta, s-a inlaturat obligativitatea coordonarii preturilor, astfel ca o companie aeriana poate aplica orice tarif in functie de interesele sale.

IATA a reusit sa elaboreze un sistem de impartire si decontare a beneficiilor care satisfac in mare masura companiile aeriene.

Compania romaneasca TAROM a devenit membra IATA in anul 1994. In conformitate cu nomenclatorul activitatilor propus de Uniunea Europeana, sectorul transporturilor aeriene cuprinde companiile care activeaza exclusiv sau in principal in transportul de persoane si de marfuri, pe calea aerului, in curse de linie sau charter, precum si activitatea prestata cu elicoptere, avioane-taxi si avioane private.

Forme de cooperare in transporturile aeriene internationale

Daca n-ar exista o cooperare internationala intre companiile de navigatie nu s-ar putea acorda servicii de calitate. De aceea, cooperarea imbraca forme de contracte, dintr-un domeniu sau altul de activitate, care permit fiecarei societati sa ofere servicii prompte si sa realizeze incasari din cesionari reciproce de servicii sau sa le partajeze in mod avantajos.

Aceste forme de cooperare au la baza recomandarile IATA.

Contractul Interline

Este o forma de cooperare prin care doi transportatori aerieni convin sa-si recunoasca reciproc documentele de transport in baza carora companiile pot imbarca la bordul navei, pasageri, bagaje si marfuri. In acest scop, IATA a elaborat un contract cadru care constituie un ghid in acest gen de cooperare. Contractul "Interline" este o facilitate pentru fiecare companie aeriana si se aplica nu numai intre membrii IATA, ci de catre toate companiile aeriene.

Contractul cadru "Interline" cuprinde trei parti:

in prima parte se prezinta partenerii si se inscriu angajamentele acestora de a recunoaste reciproc documentele de transport, precum si modul de rezolvare a reclamatiilor, procedurile de arbitraj si jurisdictie.

in partea a doua sunt cuprinse comisioanele pe care transportatorul le acorda companiei care realizeaza vanzarea prestatiilor de transport sl emiterea documentelor (bilete de calatorie, scrisori de trasura). Nivelul acestor comisioane este mai mare pentru vanzarile pentru Europa, Asia si America de Nord.

in partea a treia sunt cuprinse termenele de inaintare a facturilor pentru transporturile executate, in baza documentelor de transport emise de cele doua parti contractante, modul de decontare reciproca a soldurilor, moneda de plata si procedura de corectare a diferentelor de curs valutar.

Practic, astazi este aproape imposibil de imaginat o cooperare intre doua companii aeriene in lipsa acestui contract.

Contractul de reprezentanta pentru vanzarile generale

Acest tip de contract se incheie intre doua companii aeriene, care se angajeaza sa se reprezinte reciproc pe piata celeilalte parti ca reprezentant general de vanzari, de legatura cu autoritatile de stat, de efectuare de reclama in conditiile respectarii instructiunilor si regulilor care reglementeaza tarifele privind prestatiile efectuate. Se deosebeste de contractul "Interline" prin aceea ca agentul general poate transfera total sau partial obligatiile sale, inclusiv dreptul de vanzare de prestatii, la alte companii sau persoane care devin un fel de subagenti.

Contractul de operare in pool

In scopul evitarii concurentei partenerii care opereaza pe aceeasi ruta incheie contracte de "operare in pool" prin care se stabileste partajarea echitabila a traficului si un sistem unic de lucru, preturi sau reduceri de la tarifele publicate similare, precum si capacitatea navelor care urmeaza sa fie folosite. In acest fel traficul existent intre cele doua tari este dirijat catre cursele partenerilor in pool.

Contractul de handling

Prin acest tip de contract companiile aeriene isi asigura serviciile necesare la sol. In contract se prevad serviciile ce urmeaza sa le presteze, tarifele utilizate si raspunderea intre transportatori si agentul de handling. Contractul de handling este reciproc, in sensul ca fiecare companie figureaza reciproc, ca agent de handling. In cazul ca n-ar exista acest contract atunci plata serviciilor necesare ar urma sa fie efectuata in numerar, imediat dupa prestarea serviciilor sau chiar in avans.

Din punct de vedere al graficului si al itinerarului de circulatie aeriana - ca si in cazul transportului naval - companiile de transport aerian efectueaza curse regulate si curse charter.

Cursele regulate se desfasoara dupa un orar prestabilit, pe o perioada de timp delimitata. Calatoria se efectueaza pe baza de bilet al carui pret este dinainte stabilit in functie de distanta si categoria de calatorie (in cazul transportului de calatori), respectiv pe baza unei taxe de transport stabilita in functie de distanta, categorie de marfuri, greutate etc. (in cazul transportului de marfuri).

Dupa felul incarcaturii, cursele regulate pot fi: de calatori, de marfuri si mixte.

In cazul in care cererile de transport depasesc capacitatea nominala a avionului, se procedeaza fie la inlocuirea avionului cu altul de capacitate mai mare, fie la efectuarea unei curse aditionale.

Cursele regulate prezinta unele avantaje privind rapiditatea, manipularea atenta a marfurilor etc., dar nu au posibilitatea de a transporta marfuri acolo unde, la un moment dat, cererea este mai mare.

Cursele charter sunt efectuate la cererea unui beneficiar pentru o anumita calatorie si functioneaza dupa programul stabilit de beneficiar. Acesta plateste o taxa stabilita in functie de durata de zbor, de greutatea marfurilor, de distanta etc., conform contractului incheiat in prealabil.

Tarifele transportului aerian de marfuri sunt mult mai mari decat tarifele celorlalte mijloace de transport. Totusi anumite marfuri - cuprinse in "fretul aerian", adica in categoriile de marfuri ce in mod obisnuit se transporta cu aeronavele - suporta acest tarif, in schimbul rapiditatii de transport.

In general, fretul aerian se efectueaza in majoritate cu avioane de curse regulate, dar si cu avioane charter.

Transporturile marfurilor in trafic aerian se efectueaza pe baza unui contract. Conform Conventiei de la Varsovia, contractul de transport aerian este reprezentat de scrisoarea de transport aerian (Airway Bill). Ea reprezinta dovada incheierii contractului de transport, a primirii si a conditiilor in care se executa transportul.

Transporturile aeriene de calatori

Pentru calatori, transporturile aeriane joaca un rol de prim ordin prin dinamica lor si mai ales prin perspectivele pe care le deschid circulatiei turistice internationale.

Din punctul de vedere al mobilului calatoriei, pasagerii companiilor aeriene se impart in trei categorii distincte si anume:

categoria de public care prefera calatoria cu avionul, indiferent de cost. Acestia sunt pasagerii "absoluti" ai transportului aerian, ei detin venituri mari si procedeaza in alegerea mijlocului de transport si al tipului de avion pornind de la criteriul "timp" si "confort".

a doua categorie de public este cea constransa sa calatoreasca cu avionul, ca singurul mijloc de transport apt sa-i ofere posibilitatea realizarii unei calatorii (exemplu: handicapatii fizic).

a treia categorie, care formeaza si cel mai important segment de piata, este publicul care opteaza pentru calatoria cu avionul, comparand avantajele si dezavantajele acestui tip de transport cu celelalte tipuri (feroviar, rutier, naval).

Aviatia este ramura de transport costisitoare si stimularea turismului pe calea aerului nu poate avea loc decat prin stabilirea unor diferentieri clare intre turisti si celelalte categorii de calatori (oameni de afaceri, participanti la intruniri etc.) in vederea asigurarii unor reglementari specifice pentru transportul turistic aerian.

Pentru efectuarea prestatiilor de transport, aviatia civila presteaza curse regulate si curse charter.

Cursele regulate se efectueaza pe baza unui program dinainte stabilit si pe o perioada de timp determinata. Calatoria se desfasoara pe baza de bilet al carui tarif este stabilit in functie de distanta, perioada, categorie de calatorie etc. Pentru zborurile interne biletele de avion sunt in conformitate cu cerintele statului respectiv. Biletul international de calatorie "pasager ticket" si "bagage check" este obligatoriu pentru orice calator, chiar daca nu-1 plateste si reprezinta un contract intre compania aeriana de transport si pasager. Prin acesta, compania aeriana se obliga sa transporte pasagerul si bagajele sale, iar pasagerul sa plateasca contravaloarea serviciilor de care beneficiaza (in costul biletului este inclusa si cota de asigurare a pasagerului). Odata cu solicitarea biletului, pasagerul trebuie sa precizeze ruta de transport; biletul va avea atatea cupoane, cate segmente are calatoria (segmentul este o parte a calatoriei efectuate in anumite conditii). Pe fiecare cupon se specifica: taxa; punctul de plecare si de destinatie al calatoriei, numele pasagerului, bagajele acestuia etc.

In cazul transportului pe curse regulate se folosesc doua tipuri de aranjamente turistice:

"Inclusiv Tours" (I.T.) - este o calatorie turistica organizata de o agentie de voiaj impreuna cu o companie de transport aerian de linie. Pretul acestei calatorii acopera: costul transportului, tariful de cazare la hotel, masa, diverse excursii si alte cheltuieli ale agentiei (pentru cazare la hotel, excursii si alte aranjamente, pasagerii I.T. primesc de la agentia de voiaj bonurile de schimb vouchers).

Calatoria I.T. poate fi dus-intors sau in circuit (round trip), in intregime sau partial pe calea aerului. Tarifele I.T. reprezinta 50 % din tarifele neturistice, sunt stabilite de companiile aeriene conform normelor IATA si reprezinta o componenta a pretului global al calatoriei turistice. Aceste tarife pot varia functie de diferite evenimente speciale si week-end (cand sunt mai scazute), dar si de marimea grupului (minim 10-15 persoane).

"Part charterul" - reprezinta decomercializarea partiala a unei curse regulate, se considera o portiune din spatiul navei cursa-charter si aceasta se vinde in sistem charter.

Atat I.T., cat si Partcharterul se practica indeosebi in transportul turistic intraeuropean.

Cursele charter - se efectueaza la cerere si se desfasoara in raport de solicitarile beneficiarului si de disponibilitatile companiei de transport aerian. Cursa aeriana charter se adreseaza unui grup organizat ai carui membrii beneficiaza de un avantaj privind pretul transportului aerian, conditionat de apartenenta la grupul respectiv si de scopul turistic al calatoriei.

Principalele tipuri de curse charter sunt:

curse charter de grup care sunt de doua feluri:

cu afinitate - se caracterizeaza prin faptul ca un grup are dreptul la conditii speciale de transport daca indeplineste urmatoarele conditii: scopul constituirii grupului este altul decat calatoria; exista suficienta afinitate intre membrii grupului (constituit cu un anume timp inaintea cererii de transport aerian), prin care sa se distinga grupul de publicul larg;

fara afinitate - a aparut ca o noua etapa a liberalizarii transporturilor charter de grup, in vederea utilizarii capacitatii de transport la tarife moderate. Reglementarile pe care se bazeaza organizarea de curse "non affinity" sunt: inchirierea intregii capacitati a aeronavei; inchirierea de catre fiecare organizator a unui minim de 40 de locuri; pasagerii trebuie sa-si cumpere locul cu cel putin 60 de zile inainte de data calatoriei.

curse charter I.T. (Inclusive Tours) - constau in calatoriile dus-intors (round trip) sau in circuit (circle trip), efectuate total sau partial pe calea aerului, pe baza unui tarif corespunzator, care include cazarea pe toata perioada care incepe odata cu plecarea pasagerilor si se termina odata cu intoarcerea lor.

charter pentru uz propriu sau asa-numitul "own-use" (single entity) - un asemenea aranjament este admis, cand o persoana fizica sau juridica inchiriaza o aeronava pentru uz propriu, cu scopul de a transporta persoane sau obiecte, cu conditia ca pretul transportului sa fie suportat in intregime de cel care inchiriaza spatiul de zbor.

curse charter specializate presupun inchirierea integrala a capacitatii de transport a unei aeronave pentru:

studenti sau grupuri de studiu (study group charter), numarul minim de participanti intr-un grup trebuie sa fie 40, iar varsta maxima a pasagerilor 25 de ani; trebuie sa existe un interval minim de 4 saptamani intre data plecarii si cea a intoarcerii;

pentru evenimente speciale (Special Events Charters). Avioanele sunt inchiriate pentru transportul unuia sau mai multor grupuri care vor participa la manifestatii de natura sociala, culturala, sportiva, profesionala etc. Aceste curse opereaza numai spre tara in care au loc asemenea evenimente, iar durata sejurului este strans legata de durata evenimentelor.

Skytrax, o firma britanica de consultanta a publicat rezultatele mai multor sondaje, din care s-a intocmit un top al celor mai bune 10 linii aeriene si al aeroporturilor in care calatorii se simt cel mai bine.

Din raspunsul a 12 milioane de calatori, cetateni din 94 de tari, s-a intocmit topul celor mai apreciate linii aeriene.

In mod surprinzator, Europa nu sta prea bine nici la linii aeriene, nici la aeroporturi. La fel de surprinzator, Statele Unite nu s-au calificat in top 10 la nici o categorie, aeroport sau linii aeriene. Castigatorul absolut este Hong Kong-ul, care prin liniile aeriene Cathay Pacific si aeroportul Hong Kong International a luat toata "crema" transportului aerian.

Circa 150 de aeroporturi din lumea intreaga au fost atent studiate, luandu-se in considerare mai multi factori, printre care curatenie, procedurile de imbarcare si securitate, serviciile anexe, amabilitatea si promptitudinea personalului, facilitati de recreere (sala de gimnastica, jocuri pentru copii), amenajarea interioara, etc.

Top-ul 10 al celor mai bune linii aeriene:

Cathay Pacific (Hong Kong)

Qantas Airways (Australia)

Emirates (Dubai)

Singapore Airlines (Singapore)

British Airways (Marea Britanie)

Malaysia Airlines (Malaezia)

Thai Airways (Tailanda)

Qatar Airways (Qatar)

Asiana Airlines (Coreea de Sud)

ANA AII Nippon Airways (Japonia)

Top-ul 10 al celor mai apreciate aeroporturi:

Hong Kong International (Hong Kong, China)

Singapore Changi (Singapore)

Incheon International (Seoul, Coreea de Sud)

Munchen (Munchen, Germania)

Kansai (Osaka, Japonia)

Dubai (Dubai, Emiratele Arabe Unite)

Kuala Lumpur (Kuala Lumpur, Malaezia)

Schiphol (Amsterdam, Olanda)

Copenhagen (Copenhaga, Danemarca)

Sydney (Sydney, Australia)

Intrebari de autoevaluare

Care sunt principalele caracteristici ale transporturilor aeriene?

Care sunt principalele caracteristici ale unui avion?

Care sunt principalele criterii de clasificare a avioanelor?

Care sunt componentele principale ale unui aeroport?

Ce reprezinta cele doua organizatii internationale de transport civil: ICAO si IATA?

Care sunt principalele forme de cooperare in domeniul transportului aerian international?

Care sunt principalele tipuri de curse charter practicate in transportul aerian de calatori?





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate