Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
» PLANIFICAREA CARIEREI


PLANIFICAREA CARIEREI


PLANIFICAREA CARIEREI

Cariera, denumire care provine din limba franceza, este inteleasa in limba romana ca profesie, ocupatie, iar prin extensie fie ca situatie buna, fie ca pozitie in societate . Dictionarul englez de resurse umane o defineste drept slujba pentru care ai fost pregatit si pe care te astepti sa o faci toata viata .

Intelesul curent al conceptului de cariera este pus in legatura cu ideea de evolutie sau de avansare a unui individ intr-un anumit domeniu de activitate cu scopul de a obtine mai multi bani, responsabilitate mai mare, mai mult prestigiu si mai multa putere.

Cariera - interactiunea dintre rolurile de munca si alte roluri de viata ale unei persoane, incluzand atat munca platita, cat si pe cea neplatita. Oamenii creeaza patternuri de cariera pe masura ce iau decizii privind educatia, munca, familia si alte roluri de viata.



Termenului de cariera i se atribuie, de catre diferiti autori, intelesuri multiple:

􀃂privita sub aspectul mobilitatii, a ascensiunii intr-o organizatie, cariera este perceputa ca "avansare";

􀃂privita ca ocupatie, se apreciaza ca anumite ocupatii constituie o cariera (militari, profesori, manageri), pe cand alte ocupatii sunt "proiectate" drept posturi (ospatar, sofer, vanzator etc.);

􀃂intr-o alta viziune, cariera este perceputa ca "o succesiune de posturi de-a lungul vietii" sau o "succesiune de functii" in ordinea crescatoare a prestigiului prin care trece angajatul in mod ordonat, dupa o regula previzibila

􀃂cu referire la persoana, cariera este vazuta ca "o succesiune evolutiva de activitati profesionale si pozitii profesionale pe care le atinge o persoana ca si atitudinile, cunostintele si competentele dezvoltate de-a lungul timpului" ;

􀃂intr-o abordare subiectiva, cariera este prezentata ca o serie de roluri legate de experienta pe parcursul vietii (propriile conceptii, aspiratii, succese, insuccese etc.), o succesiune de roluri in munca ale unui individ sau o succesiune de experiente separate, corelate intre ele;

􀃂sub aspectul perceperii individuale, cariera este considerata o succesiune de atitudini si comportamente, asociate cu experientele si activitatile de munca pe parcursul vietii personale. Aceasta abordare face referire atat la cariera subiectiva data de experiente si roluri care apar in viata individului, cat si la cariera obiectiva care are la baza atitudinile si comportamentele pe postu

Dezvoltarea carierei Constelatia factorilor economici, sociologici, psihologici, educationali, fizici si de sansa care se combina pentru a modela cariera unei persoane (Sears, 1982).

Toate aspectele vietii umane aflate in devenire si cu o dinamica specifica in diferite planuri (Gysbers, 1994), adica:

autocunoasterea si formarea deprinderilor de relationare interpersonala;

educatia si formarea profesionala initiala;

asumarea de diferite roluri in viata;

modul de integrare, traire si planificare a diferitelor evenimente ale vietii

Orientarea in cariera - Un program sistematic de informatii si experiente coordonate de un consilier si proiectate pentru a facilita dezvoltarea carierei individuale si, mai specific, managementul carierei (Herr & Kramer, 1991).

Consilierea in cariera - Un proces interpersonal focalizat pe asistarea individului in a lua decizii adecvate privind cariera (Herr & Kramer, 1991).

Educarea pentru cariera - Acele experiente prin intermediul carora indivizii iau cunostinta despre si dezvolta atitudini relativ la sine si la munca, in mod obisnuit prin activitati academice inserate in curriculum (Herr & Kramer, 1991).

Programul de orientare si consiliere in cariera - Un program comprehensiv, de dezvoltare, proiectat pentru a asista indivizii in realizarea si implementarea alegerilor educationale si ocupationale informate. Un program de orientare si consiliere in cariera dezvolta competentele individuale de auto-cunoastere, invatare pe parcursul intregii vieti, explorarea educationala si ocupationala si planificarea carierei.

Toate aceste definitii si interventii pot fi transpuse in intrebari relevante, asa cum propune Savickas (1994, 1995) astfel:

Cum obtin o slujba? pentru plasarea ocupationala

Ce sa aleg? pentru orientarea vocationala

Cine sunt eu? pentru consilierea in cariera

Cum imi modelez cariera? pentru educatia pentru cariera

Vocatie - inclinatie sau predispozitie speciala a individului de a exercita, cu abnegatie si devotament, o activitate socio-profesionala. Vocatia este traita de individ ca o nevoie profunda de a efectua un anumit tip de activitate (ex. vocatie pentru stiinta, tehnica, arta, educatie etc.). O.s.p. poate contribui la stabilirea caracteristicilor vocationale care sa corespunda atat structurilor de personalitate, cat si nevoilor sociale.

TEORII IN CONSILIEREA PRIVIND CARIERA

Teoria lui Holland

La baza acesteia se afla o serie de afirmatii:

1. Personalitatea individului este factorul primar in alegerea profesiei.

2. Profilul intereselor reflecta personalitatea.

3. Indivizii dezvolta pareri stereotipe cu privire la ocupatii, pareri care joaca un rol fundamental in alegerea acestora.

4. Orice persoana isi cauta o ocupatie care sa fie congruenta cu personalitatea sa, astfel incat sa-si exercite atitudinile si sa-si valorifice calitatile; o buna potrivire duce la succes si satisfactie.

In opinia autorului, personalitatea este rezultanta interactiunii intre caracteristicile mostenite si activitatile la care este expus un individ. In structura de personalitate a fiecaruia se constituie un sistem de interese care contureaza directia orientarii sale profesionale. In functie de modul particular de ierarhizare a intereselor, Holland identifica sase moduri specifice de orientare profesionala, respectiv sase tipuri de personalitate. Acestea din urma sunt concepute pe baza cunostintelor despre indivizii unei anumite grupe profesionale.

a.) Tipul realist reactioneaza fata de mediu intr-un mod obiectiv, concret. Prefera activitatile fizice, acelea in care sunt implicate deprinderi manuale si indeplinirea de sarcini concrete. Evita sarcinile abstracte in general, care necesita calitati intelectuale, artistice sau sociale. De aceea nu este potrivit ca lider. Persoanele realiste sunt materialiste, nesociabile si stabile emotional. Le place sa lucreze cu scule, instrumente, masini, fiind potrivite pentru profesii tehnice, agricole sau mestesugaresti (ex.: mecanic, pilot, electrician, fermier, zidar, tinichigiu etc.).

b.) Tipul intelectual / investigativ reactioneaza fata de mediu folosind inteligenta. Nu este atras de sarcinile concrete, manuale, ci de cele teoretice, care presupun manipularea de idei, cuvinte, simboluri, pentru rezolvarea situatiilor abstracte, pentru explicarea cauzalitatii fenomenelor. Persoanele din aceasta categorie sunt 'nesociabile, masculine, insistente si introvertite'. Prefera sa lucreze intr-un mediu academic sau stiintific, exercitand o profesie ca: matematician, chimist, fizician, astronom, meteorolog, biolog, geolog etc.

c.) Tipul artistic face fata 'provocarilor' mediului intr-o maniera individualista, folosind forme si produse ale artei. Persoanele din aceasta categorie nu sunt interesate de munci fizice, ci de sarcini creative, dezvoltare de idei, carora le dau o nota personala. Caracteristicile lor sunt: nesociabilitatea, sensibilitatea, impulsivitatea / labilitatea emotionala, introversia. Le plac profesiile precum: pictor, sculptor, poet, muzician, compozitor, actor, cantaret, dansator etc.

d.) Tipul social reactioneaza pozitiv in situatii de interactiune sociala in mediul educational, terapeutic, religios. Prefera contactul cu semenii, fiind inclinat sa-i ajute, sa-i invete, sa-i informeze pe altii. Astfel de persoane sunt vesele, sociabile, cu simtul raspunderii, doritoare sa se afirme, abilitatile de comunicare sprijinindu-i in acest sens. De aceea sunt orientate spre profesii din domeniul social: invatator, profesor, psiholog, judecator, logoped, preot etc.

e.) Tipul intreprinzator / antreprenorial are nevoie de putere si de recunoasterea calitatilor (mai ales a celor de lider) de catre cei din jur. Are spirit de aventura, este dominant, persuasiv, impulsiv, extravert, vorbaret, increzator si agresiv. Aceste caracteristici sunt puse, de catre intreprinzatori, in slujba obtinerii de beneficii materiale prin dezvoltarea propriei afaceri sau coordonarea, conducerea altor oameni. Persoanele din aceasta categorie manifesta dorinta de a-i domina sau persuada pe altii si au preferinte profesionale de genul: antreprenor, agent de vanzari, hotelier, agent de asigurari, politician etc.

f.) Tipul conventional este orientat spre activitati de executie, cu sarcini bine precizate, stabile, lipsite de interventii originale. Creeaza o impresie buna deoarece este ordonat, sociabil, corect, se conformeaza normelor sociale si accepta o pozitie de subordonare fara a se simti frustrat. Persoanele conventionale se considera masculine, dominante, rigide, dar au nevoie de aprobarea celor din jur. Pentru ca au mai degraba aptitudini matematice decat verbale sunt recomandate pentru munci administrative, de birou, in domeniul financiar: administrator de firma, contabil, revizor contabil, casier, statistician, functionar bancar etc.

Holland inscrie cele 6 tipuri de personalitate pe laturile unui hexagon, pentru ca in practica orientarii / reorientarii profesionale sa fie mai usor identificate cele compatibile (invecinate pe figura) si cele mai putin recomandate (opuse in unghiurile figurii).

Cei patru indicatori de urmarit in analiza codului Holland: congruenta, consecventa, diferentierea si identitatea.

a)     Congruenta reflecta gradul de potrivire intre personalitatea individului si mediul sau de munca. Daca cele doua coduri de trei litere (al personalitatii si al mediului de munca) coincid in privinta continutului si succesiunii lor, atunci nivelul de congruenta va fi maxim.

b)     Consistenta (cf. Gh. Tomsa) sau consecventa (cf. R. V. Esbroeck) reprezinta masura coerentei interne a punctajelor obtinute de o persoana. Pentru determinarea acestui indicator se iau in considerare primele doua litere ale codului Holland si se urmareste pozitia lor pe hexagon. Cu cat sunt mai apropiate pe figura, cu atat codul este mai consecvent si invers, cu cat sunt mai departate, cu atat este mai inconsecvent.

c)     Diferentierea masoara cristalizarea intereselor individului. Poate fi relevata prin diferenta intre punctajul maxim si minim din codul Holland.

d)     Identitatea reflecta claritatea scopurilor, intereselor si talentelor unei persoane. Este legata de diferentiere si de consecventa.

Aplicatie : Tipuri Holland

Alege, din lista de mai jos, acele insusiri / trasaturi care te caracterizeaza in cea mai mare masura.

Conformist

Sincer

Onest

Supus

Materialist

Natural

Consecvent

Practic

Modest

Timid

Stabil

Econom

Analitic

Precaut

Critic

Curios

Independent

Cognitiv

Introvertit

Metodic

Modest

Precis

Rational

Rezervat

Complicat

Dezordonat

Emotional

Expresiv

Idealist

Imaginativ

Lipsit de abilitati practice

Impulsiv

Independent

Intuitiv

Nonconformist

Original

Convingator

Cooperant

Prietenos

Generos

Saritor

Idealist

Centrat pe probleme

Amabil

Responsabil

Sociabil

Cu tact

Intelegator

Curajos

Ambitios

Atrage atentia

Dominant

Energic

Impulsiv

Optimist

Cauta placere

Popular

Increzator in sine

Sociabil

Vorbaret

Conformist

Constiincios

Atent

Conservator

Inhibat

Supus

Ordonat

Consecvent

Practic

Controlat

Lipsit de imaginatie

Eficient

Interpretare

Numara cate trasaturi ai bifat pentru fiecare coloana si noteaza scorurile in dreptul cifrei corespunzatoare:

Se analizeaza codul Holland si se fac corelatii cu mediile de munca corespunzatoare tipurilor de personalitate.

. ETAPELE DEZVOLTARII CARIEREI SI INSTRUMENTE DE LUCRU ADECVATE

A.Cunoasterea de sine

B. Informarea cu privire la profesii si piata muncii

C. Planificarea carierei

D. Elemente de marketing personal

INFORMAREA CU PRIVIRE LA PROFESII SI PIATA MUNCII

Profesia este specialitatea sau calificarea obtinuta prin studii (teoretice sau practice), realizata intr-o forma institutionalizata scoli, licee, facultati) sau in cadrul practicarii ei (la locul de munca). Initial se facea o diferentiere neta intre activitatile intelectuale si cele fizice, doar primele fiind considerate profesii. Dezvoltarea tehnico-stiintifica, precum si cresterea complexitatii muncii a facut ca profesionalizarea muncii sa devina generala.

Meseria este complexul de cunostinte teoretice si deprinderi practice dobandite de o persoana prin scolarizare si prin practica, necesare pentru executarea anumitor operatii de transformare si prelucrare a obiectelor muncii, sau pentru prestarea anumitor servicii.

Functia este activitatea desfaturata de o persoana intr-o ierarhie functionala de conducere sau executie.

Ocupatia reprezinta activitatea utila, aducatoare de venit (in bani sau in natura), pe care o desfasoara o persoana in mod obisnuit, si care constituie pentru aceasta sursa de existenta; aspectul concret al unei profesiuni, desfasurarea ei efectiva. Ocupatia este, deci, proprie persoanelor active si poate fi exprimata prin functia sau meseria exercitata.

Astfel, daca profesia semnifica specialitatea (calificarea) individului obtinuta prin studii, ocupatia este specializarea exercitata efectiv de catre acesta la locul de munca. Exista situatii in care acestea coincid (ex. profesia - conducator auto, ocupatia persoanei - conducator auto) sau situatii in care sunt diferite (ex. profesia - medic, ocupatia persoanei - senator).

Aplicatie: lucrul pe echipe - definirea termenilor; analiza lor.

SURSE DE INFORMARE

  1. Motoare de cautare :

www.google.com

www.altavista.com

www.infoseek.com

www.lycos.com

  1. Adrese site-uri specializate:

www.ploteus.net - informatii despre oportunitati de studiu in tarile UE

www.cnrop.ise.ro  - Centrul National de Resurse pentru Orientare Profesionala Bucuresti

www.capp.ise.ro - portalul centrelor de asistenta psihoedagogica

www.go.ise.ro - ghidul ocupatiilor (prezentarea a 700 de ocupatii, chestionare de interese profesionale etc)

www.unibuc.ro - Universitatea Bucuresti

  1. Adrese site-uri specializate pe locuri de munca :

www.jobs-careers.com

www.job.ro

  1. Brosuri de prezentare 
  2. Monografii profesionale 
  3. Vizite la scoli/ licee/ facultati/ fabrici 
  4. Profile ocupationale - pentru 450 de ocupatii din COR
  5. Ziarul despre cariera « Un viitor pentru fiecare » - publicatie in cadrul proiectului ICC

Revista « Perspective » - publicatie a C.J.A.P.

  1. Institutii furnizoare de servicii de consiliere si orientare

- Reteaua de asistenta psihopedagogica (C.J.A.P., C.I.A.P.) din cadrul MEC

- Centrele de Informare si Consiliere privind cariera din cadrul MEC

- Centrele de consiliere din cadrul A.N.O.F.M.

  1. Mass-media 
  2. Familia, prieteni, cunostinte.

PROCESUL DECIZIONAL ( Cum voi lua o decizie?)

Etape:

Definirea deciziei si identificarea alternativelor;

Explorarea si evaluarea alternativelor existente ( suprapunerea peste caracteristicile personale, concordanta cu asteptarile persoanel, sustinerea din partea celorlalti, costuri si beneficii implicate de alternativa aleasa)

Planul de cariera- plan de actiune pentru punerea in practica a deciziei

Implementarea deciziei - presupune aplicarea planului, implica consecventa si flexibilitate in adaptarea la situatii neprevazute;

Reevaluarea deciziei cu scopul optimizarii procesului decisional

Care sunt factorii care imi influenteaza decizia? - Contextul deciziei

Factorii interni

Cunostinte despre sine ( interese, valori, deprinderi, caracteristici de personalitate);

Cunostinte despre alternativele educationale si ocupationale ( necesitatea completitudinii si corectitudinii).

Bariere in alegerea carierei:

mituri ( "Exista o singura cariera potrivita pentru mine", Succesul in cariera se datoreaza exclusiv sansei", Trebuie sa aleg intre a avea o cariera si a avea o familie") ;

stereotipuri ( "Femeile sunt potrivite pentru domenii umaniste si barbatii pentru cele tehnice")

Factori externi:

Parintii faciliteaza/ blocheaza decizia de cariera prin: suportul oferit, feed-backurile in legatura cu alternativele alese, acordarea autonomiei, acceptarea optiunilor, expectante realiste, propriul model;

Modele de cariera - persoane semnificative din anturaj sau promovate de mass-media;

Grupul de prieteni - prin expunerea la valorile grupului

Structura oportunitatilor - resurse materiale si financiare, informationale si de formare, situatii si activitati de invatare    care constituie mediul de crestere si dezvoltare ;

Factori care limiteaza accesul la oportunitati: statutul socio-economic al parintilor, dizabilitatea fizica/ psihica, genul copiilor

Aplicatii : Valori si ocupatii

Valori pe care le poti lua in considerare cand alegi un loc de munca:

q      A-i ajuta pe altii

q      A lucra in echipa

q      A lucra sub presiune

q      A avea multi bani

q      A avea un program flexibil

q      A invata lucruri noi

q      A deveni celebru

q      A fi perceput ca "intelectual"

q      A lucra cu tehnologie de ultima ora

q      A putea fi spontan si creativ

q      A avea mult timp liber

q      A te simti in siguranta la locul de munca

q      A lucra in aer liber

q      A avea sarcini de lucru clar definite

Bifeaza, in lista de mai sus, trei valori, pe care le consideri cele mai importante pentru tine.

OCUPATII

Asistent social

Ofiter

Ceasornicar

Bucatar

Instalator electric

Instructor de zbor

Horticultor

Infirmier/a

Atlet profesionist

Profesor

Padurar

Optician

Sofer

Coafeza / frizer

Bijutier

Contabil

Arhitect

Ghid turistic

Postas

Ecolog

Casier

Medic veterinar

Critic de arta

Asistent/a medical/a

Secretar

Scriitor

Patron

Maseur

Manager

Functionar la banca

Sofer de ambulanta

Programator PC

Agent de vanzari

Pilot avion

Fotomodel

Psiholog

Tehnician dentar

Director hotel

Mecanic auto

Muncitor pe santier

Avocat

Zidar

Politist

Farmacist/a

Bibliotecar

Inginer constructor

Tamplar

Pompier

Reporter

Cosmetician/a

Fotograf

Director resurse umane

Muzician

Editor

Stomatolog

Barman

Operator computer

Sofer taxi

Balerin/a

Cameraman

Enumera 3 ocupatii in care sunt respectate valorile selectate de tine.

Ocupatia ____________________

  1. Cerinte educationale:
  1. Sarcini si atributii de lucru:
  1. Posibilitati de dezvoltare:
  1. Exista ceva care ar face aceasta munca dificila sau imposibil de realizat pentru mine?
  1. Am resursele necesare pentru a satisface cerintele educationale cerute?
  1. Imi aduce resursele materiale de care am nevoie?
  1. Imi aduce statutul si forta sociala pe care le doresc in munca si comunitate?
  1. Imi ofera securitatea de care am nevoie?
  1. Imi ofera stabilitatea de care am nevoie?
  1. Imi ofera independenta de care am nevoie?
  1. Voi putea lucra in zona geografica in care imi doresc?
  1. Imi aduce stilul de viata dorit?
  1. Imi ofera posibilitatea de dezvoltare pe care mi-o doresc?
  1. Imi ofera timp pentru familie si alte activitati desfasurate in afara muncii?
  1. Imi ofera posibilitatea de a fi recunoscut si valorizat ca individ?
  1. Imi ofera posibilitatea de a lucra cu oamenii cu care doresc?
  1. Este munca suficient de antrenanta?
  1. Imi permite si realizarea unor activitati de teren?
  1. Alte aspecte importante pentru mine:
  1. Evaluarea globala a acestei ocupatii:
  • imi place
  • imi place putin
  • mi-e indiferenta
  • nu-mi place
  • nu-mi place deloc

Analiza ocupatiei

Planificarea carierei

Aceasta etapa vizeaza stabilirea scopurilor si a obiectivelor de cariera, analize ale optiunilor posibile si aspecte legate de luarea deciziei.

Aplicatii:

Ce fac azi, ce fac maine

Obiective pe termen scurt

1. Chiar acum eu sper sa ..............(ex. sa rezolv mai bine testul la chimie).

Trei motive pentru care vreau sa ating scopul ............

Primul pas va fi sa .....................

2. In urmatoarele doua luni eu vreau sa .......(ex. sa imi imbunatatesc situatia la chimie).

a.      Trei motive pentru care vreau sa ating scopul .............

b.     Primul pas va fi sa ........................

3. Cand voi termina acest an, sper sa ............(ex. sa iau premiul III).

a.      Trei motive pentru care vreau sa ating scopul...........

b.     Primul pas va fi sa ......................

Obiective pe termen lung

1. Eu imi doresc sa devin ..................(ex. medic)

Trei motive pentru care succesul este important pentru mine .......

Care sunt obiectivele pe termen scurt care ma ajuta in realizarea acestui obiectiv pe termen lung?

2. Peste 5 ani, as vrea sa .................(ex. sa fiu student)

a.      Trei motive pentru care acest lucru este important pentru mine .............................

b.     Care sunt obiectivele pe termen scurt care ma ajuta in realizarea acestui obiectiv pe termen lung? ..................

3. Peste 15 ani, as vrea sa ..............(ex. sa am propria casa)

a.      Trei motive pentru care acest lucru este important pentru mine .............................

b.     Care sunt obiectivele pe termen scurt care ma ajuta in realizarea acestui obiectiv?





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate