Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea īn munti, pe zapada, stānca si gheata, trasee de alpinism




Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Sport


Index » hobby » Sport
» SISTEMUL COMPETITIONAL


SISTEMUL COMPETITIONAL


SISTEMUL COMPETITIONAL

Numeroase evenimente sportive care au loc intr-o ramura de sport la nivel regional, national, sau mondial, implica organizarea acestora dupa anumite reglementari ca fac posibila indeplinirea unor cerinte privind categorii de sportivi, promovarea sau calificarea in etape superioare ( sau retrogradarea ), asigurarea unei rationale folosiri a fondurilor, intocmirea de clasamente, efectuarea de premieri, etc..

Sistemul competitional se defineste ca fiind : totalitatea competitiilor programate si organizate intr-o ramura de sport, intr-un anumit interval de timp ( de regula un an ) si formele de organizare ale acestora pe baza reglementarilor adoptate.



Sistemele competitionale se elaboreaza de catre federatiile pe ramuri de sport, nationale si internationale cu precizarea datelor, locurilor si regulilor de desfasurare a competitiilor. Aceasta structurare este denumita sistem datorita faptului ca intre competitii si datele desfasurarii lor exista o coordonare perfecta, sunt stabilite obiective cu durata precisa pentru fiecare, cu deosebire pentru cele cu desfasurare pe etape, sau chiar pentru intreaga competitie, sunt conditionate de desfasurarea unor calificari sau promovari.

Cele mai importante obiective ale sistemului competitional sunt doua : atragerea in activitate a unui numar cat mai mare de sportivi

( cuprinderea in activitatea competitionala a tuturor categoriilor de sportivi ) si stimularea cresterii perfoarmantelor intr-o ramura de sport.

Pentru realizarea acestor obiective federatiile sportive nationale sau internationale pun in actiune majoritatea resurselor umane si materiale de care dispun. Un sistem competitional eficient trebuie sa respecte indeplinirea mai multor conditii :

a)     Cuprinderea in activitate a tuturor categoriilor de sportivi ( novici, sperante, copii, mai multe categorii de varsta daca numarul practicantilor ramurii de sport este mare juniori, cadeti, seniori, veterani ).

b)     Evitarea suprapunerii datelor de desfasurare a competitiilor organizate pe plan intern cu cele din sistemele competitionale internationale. De regula sistemele competitionale interne se definitiveaza dupa ce s-au primit datele de la federatiile internationale.

c)     Precizarea clara a locurilor si a datelor de desfasurare, pe de o parte pentru evaluarea participarii, de catre unitatile, echipele sportive ( transport, cazare, masa etc. ) si pe de alta parte pentru planificarea corecta a intrarii in forma sportiva. Odata stabilite locurile si datele de desfasurare a competitiilor, acestea nu se mai schimba.

d)     Evitarea programarii competitiilor pentru copii, juniori si cadeti in perioadele de incarcatura profesionala, cum sunt etapele de evaluare, teze, sesiuni de examene, admiteri in diferite trepte de invatamant.

e)     Traditiile ramurii de sport in tara respectiva, prin cuprinderea competitiilor traditionale si prin stabilirea locurilor de desfasurare in functie de popularitatea ramurii de sport in zona respectiva.

f)      Stabilirea competitiilor in localitatile care dispun de baza materiala corespunzatoare desfasurarii acestora si spatii de cazare suficiente.

g)     Tendintele de dezvoltare existente pe plan international ( cresterea numarului de competitii, starturi, etc. ) si formele de desfasurare a competitiilor ( etape, turnee etc. ).

Cresterea constanta a numarului de competitii pe plan international a determinat amploficarea sistemelor competitionale nationale, cea mai mare rata de crestere fiind inregistrata de Cupele Mondiale, dar si de Campionatele Mondiale ale juniorilor, la mai multe ramuri de sport si probe. De asemenea au fost create noi ramuri sportive : caiac-canoe de categorie usoara, volei pe plaja, montan bike, schi nautic, judo femei, haltere-culturism, sport aerobic, fitness etc..

Cauzele care au determinat aparitia acestora sunt numeroase, determinand unii specialisi sa afirme ca ne gasim in fata unui fenomen sportiv gigant, care va deveni din ce in ce mai greu de stapanit.

Consideram aceasta afirmatie drept eronata daca avem in vedere cresterea demografica extraordinara. Zilnic populatia Globului Pamantesc creste cu 300.000 de locuitori, iar la fiecare 40 de ani se dubleaza.

La aceasta putem adauga cresterea economica, dezvoltarea tehnologiilor, cresterea rolului sportului in viata sociala si pentru sanatate.

Prin aceasta sportul devine un bun al tuturor, este un drept al omului, el nu poate fi pastrat doar pentru elita.

Sistemele competitionale dintr-o tara sunt determinate de mai multi factori :

a)     Traditiile existente in tara respectiva in practicarea unui sport.

b)     Conditiile climatice favorabile ( tarile nordice ).

c)     Nivelul de dezvoltare economica a unor tari care pot pune la dispozitia cetatenilor cele mai bune conditii.

d)     Ecoul national pe care-l au in unele tari, organizarea competitiilor de anvergura ( Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale, etc ).

e)     Existenta unor structuri eficiente de conducere.

f)      Popularizarea unor performeri, exemple demne de urmat.

g)     Reflectarea in cadrul clasei politice dintr-un stat a valentei sportului ca factor de sanatate, socializare si comunicare interumana si internationala.

h)     Sportul privit ca un criteriu de comparatie iintre natiuni.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate