Alimentatie | Asistenta sociala | Frumusete | Medicina | Medicina veterinara | Retete |
Legume fierte in abur pentru garnituri, salate, piure
Se pot fierbe in abur toate legumele care contin apa: cartofi, telina, morcov, dovlecel, pastarnac, ardei, varza, mazare, ceapa, conopida, ciuperci, sfecla rosie, porumb si altele. Nu se pot fierbe fara apa legumele uscate: fasolea, soia, orezul, malaiul. Se pot fierbe fara apa si ouale.
Se aseaza in vasul Zepter rece legumele umede, intregi sau portionate dupa dorinta: pe baza vasului morcovul, apoi telina, pastarnacul si celelalte. Se aseaza legume numai pana la nivelul manerelor si se stropesc cu putina apa necesara pentru formarea aburului (este suficienta o cantitate de apa de 2-3 mm pe baza la vase pana la 3-4 litri sau 5 mm la vase mai mari).
Se tin pe flacara potrivita pana cand acul termocontrolului ajunge la mijlocul zonei galbene apoi se micsoreaza flacara astfel incat sa nu iasa abur pe langa capac iar acul termocontrolului sa nu depaseasca zona verde.
Legumele se pot fierbe in abur si asezate in vasul strecuratoare (sip), deasupra unui vas cu apa sau cu un alt fel de mancare lichid (fierberea in sistem).
Se incinge vasul Zepter gol. Se face proba incingerii picurand cativa stropi de apa pe baza vasului. Daca apa se transforma in bilute care se rostogolesc pe baza vasului atunci vasul este suficient de incins; daca apa ramane picatura, fierbe si se evapora, inseamna ca vasul nu este suficient de incins si se mai lasa.
Se aseaza carnea pe baza vasului, presandu-se bine cu furculita, si se acopera cu capacul. Dupa cateva minute se intoarce carnea pe partea cealalta (daca friptura este inca lipita de baza vasului si nu se desprinde cu usurinta inseamna ca nu este inca momentul sa fie intoarsa si se mai lasa sub capac).
Se continua frigerea reglandu-se focul functie de carnea folosita.
Puiul se frige la foc potrivit iar zeama lasata in vas se poate optional inlatura astfel incat carnea sa capete aspect de friptura si pe cealalta parte.
Daca se foloseste de exemplu carne de curcan, dupa ce friptura se intoarce se micsoreaza flacara, pastrandu-se pe foc inca 40-45 minute (pulpa groasa sau pieptul); zeama care se lasa este necesara pentru patrunderea fripturii. Cand este gata poate fi condimentata (ex:cimbru) lasandu-se cateva minute sub capac.
Se incinge vasul Zepter si se frig bucatile de pui dupa metoda frigerii fara grasime. Cand se intoarce carnea se adauga legume portionate sau ciuperci, se condimenteaza dupa dorinta si se lasa sa se patrunda impreuna.
Se foloseste un vas oval de 6 sau 8 litri care se pune gol la incins.
Curcanul intreg, ales dupa marimea vasului, se umple bine cu bucati mari de mere. Se poate condimenta sau unge cu smantana dupa orice reteta din cartile de bucate, dupa dorinta si gustul fiecaruia.
Se aseaza curcanul in vas, se acopera si se lasa pe focul potrivit. Cand se desprinde cu usurinta se intoarce cu grija pe partea cealalta, se adauga optional un pahar de vin, se acopera si se pastreaza pe foc mic 75-90 minute. Dupa aprox. o ora se controleaza si se apreciaza timpul care mai este necesar. Atunci se mai pot adauga in vas, pe langa curcan, bucati de mere necesare pentru garnitura si care se patrund usor in ultimile 5-10 minute. Este delicios!
Se incinge un vas Zepter gol. Se taie macroul curatat in rondele de aprox. 2 cm, se aseaza pe baza vasului, se pune capacul. Dupa 2-3 minute se ridica capacul, se verifica daca sunt rumenite dupa dorinta, se intorc rondelele pe partea cealalta, se pune capacul si se mai lasa 1-2 minute si se inchide focul. Daca pestele lasa zeama prea multa aceasta se poate scurge ca sa se poata rumeni rondelele.
Dupa ce se racoreste putin se stoarce lamaie din abundenta si se consuma sau se aseaza intr-un vas Vacsy si se pastreaza vidat.
Se incinge un vas de frigere Zepter. Se pune pestele curatat de solzi (intreg sau feliat, dupa preferinta), se pune capacul si, dupa 2-3 minute se inchide focul. Dupa aprox. 10 min. se ridica capacul, se intoarce cu grija pestele pe partea cealalta cu o paleta. Daca este inca lipit de vas si nu permite desprinderea cu usurinta se acopera repede si se mai lasa cateva minute tot fara foc.
Dupa intoarcerea pestelui se aprinde din nou focul pentru cateva minute (durata depinde de grosimea pestelui, tinandu-se cont de faptul ca frigerea continua cateva minute si dupa stingerea focului sub baza acutermcompacta a vasului).
Dupa cateva minute de la incheierea frigerii se ridica capacul si se toarna saramura (apa, usturoi, ardei iute, ulei, dupa preferinta). Se pastreaza cu capac, se poate aduce la masa direct cu vasul de frigere Zepter, servindu-se cu mamaliga.
Se incinge vasul gol.
Se aseaza micii pe baza, se acopera cu capacul, pastrandu-se focul potrivit. Dupa cateva minute (atunci cand se desprind cu usurinta) se intorc si se continua frigerea. Daca micii lasa zeama aceasta se poate inlatura ca sa fie posibila rumenirea.
Se pun la fiert 2,5 parti apa, optional sare si o lingurita de unt.
Cand apa clocoteste se adauga in ploaie 1 parte malai, se pune capacul si se potriveste focul pe pozitia cea mai mica (catre stingere). Se lasa pe foc cel putin 12-15 minute.
Se consuma imediat servindu-se direct din vas, unde se pastreaza calda mult timp, mai ales pentru mesele festive sau daca se asteapta un membru al familiei intarziat..
Daca se doreste sa se rastoarne pe platou obligatoriu se va lasa cu capac pe gresia rece 10 min (sa se formeze aburul care va desprinde mamaliga, ca un tortulet).
3 parti apa, o parte orez. Cand apa clocoteste se pune orezul iar dupa 2-3 minute se inchide focul si se mai lasa sub capac inca 15-20 minute. Cand orezul s-a umflat se adauga ulei, condimente.
Se pot pune in vas, sa fiarba inainte de adaugarea orezului, rondele de morcov, ceapa, mazare, porumb, amestec mexican de legume congelate, ciuperci etc.
Se umple vasul Zepter rece cu varza rasa pe razatoare impreuna cu 2-3 cepe si se fierbe in abur.
Se adauga suc de rosii si ulei fie de la inceput, fie la sfarsit daca vrem sa fie mai dietetica. Se poate folosi si varza murata.
1kg praz, 1 ceapa, 1/2pahar vin alb, 300g masline,1 morcov optional, suc de rosii, patrunjel, marar, ulei.
Prazul se taie rondele si aseaza in straturi impreuna cu celelalte ingrediente. Se pun pe foc. Este gata in aprox.15 min. din momentul patrunderii acului in zona verde.
In vasul Zepter rece se aseaza dovlecei taiati cuburi si se fierb in abur (cateva minute, la foc mic).
Se ia capacul si se adauga branza rasa (dulce sau sarata, dupa preferinta), ou batut, marar, piper.
Se pune capacul si dupa un minut se stinge focul. Se mai lasa sub capac sa se inchege oul (aprox.10 min).
Se scoate cu o paleta si se serveste cu salata.
Se pune un vas mai inalt cu apa la fiert. Cand clocoteste se curata vinetele sub jet de apa rece, repede pentru a impiedica oxidarea. Se pot taia cubulete sau mai bine rondele de un deget grosime si se asaza in vasul strecuratoare si apoi repede pe vasul de pe foc, sa nu se piarda aburul.
Se fierb acoperite cu capacul cam 5 min. la foc mare si se incearca cu furculita daca s-au inmuiat. Se ia strecuratoarea de pe foc si se pune sub un jet de apa, se storc, se scurg.
Se pot folosi la salata de vinete sau la ghiveci. Se pot congela pentru iarna.
Se curata si se spala urzicile si se pun in vasul Zepter sa fiarba in abur (fara apa, la foc mic).
Cand s-au inmuiat se singe focul, se racoresc putin, se adauga catei de usturoi dupa gust si se mixeaza cu multicutitul Mixsy.
Se servesc ca atare sau ca garnitura.
Se curata spanacul indepartandu-se doar partea inferioara a tulpinii. Se spala si se pune ud in vasul Zepter sa fiarba in abur (fara apa, la foc mic). Cand s-a inmuiat se mixeaza cu multicutitul Mixsy, se adauga suc de rosii, ulei, optional faina cu putina apa, se mai da un clocot, se inchide focul si se mai lasa sub capac sa mai fiarba putin.
Conopida desfacuta in buchetele se pune umeda in vasul rece si se fierbe in abur (fara apa, la foc mic).
Se racoreste, se adauga catei de usturoi din abundenta (o capatana) si se mixeaza cu multicutitul Mixsy.
Se amesteca cu maioneza. Gustul predominant trebuie sa fie cel de usturoi.
Rosiile spalate si taiate cat sa se scoata cotorasul se pun intr-o galeata de 5 litri.
Se introduce Mixsy cu multicutitul si se zdrobesc rapid obtinandu-se o pasta fina (se zdrobesc si cojile valoroase si semintele greu digerabile).
Sucul obtinut se fierbe la foc mic, se adauga sare si se pastreaza pentru iarna.
2oua, 3linguri apa, 4linguri faina, 1-2 linguri smantana, 1lingura unt, 2lingurite malai.
Se amesteca toate ingredientele. Se unge vasul cu unt. Se toarna compozitia si se pune capacul lasand-o aprox. 7 min (pana se intareste putin). Se intoarce ca o clatita si imediat se pune umplutura pregatita dupa dorinta. Se adauga kech-up dupa gust. Se pune capacul si se mai lasa 5 min. Se opreste focul si optional se poate rade cascaval mai lasandu-se sub capac inca cateva minute, pe gresia rece.
5 linguri faina, 1 lingurita condimente, 5 oua puse pe rand, 250g smantana, 125 g telemea cuburi, 3 linguri lapte, mezeluri, ciuperci, verdeata.
Se incinge vasul gol, se unge cu ulei si se toarna compozitia. Se pun deasupra felii de rosii, cascaval, ceapa, masline, bulion, verdeata.
Se face focul mic si cand ajunge la sfarsitul zonei verzi se stinge focul si se mai lasa in vas 15 min.
4oua, 2 lingurite de ulei sau unt, 1 lingura apa sau lapte, alte ingrediente dupa preferinta.
Se pune vasul uns la incalzit, apoi se pune compozitia. Dupa un minut se ridica capacul, se sterge cu un servetel si se repune pe vas. Cand omleta s-a umflat se opreste focul si se pune vasul jos pe gresia rece pentru asudare. Se poate rasturna sau se poate servi cu o paleta direct din vas.
Se aleg cartofi potriviti ca marime, se spala si se aseaza pe baza vasului gol, fara a fi curatati de coaja.
Se pun pe foc potrivit. Cand acul ajunge la mijlocul zonei galbene se micsoreaza flacara. Dupa aprox. 45 min se incearca cartofii cu furculita. Timpul depinde de marimea cartofilor, a vasului (o baza acutermica mai mare acumuleaza mai multa caldura), a flacarii de aragaz.
Se curata dovleacul de coaja si seminte si se pune in vas pana la nivelul manerelor. Se pune la foc mic si cand acul ajunge in a doua jumatate a zonei verzi se inchide focul si se mai lasa apro.10-15 min.
Se serveste ca atare sau cu miere, scortisoara, nuca, rom. Se poate folosi ca umplutura pentru placinta.
1 pachet de foi de placinta de 400g este suficient pentru vasul de 2,7l/24cm iar doua pachete sunt suficiente pentru ovalul de 3l/30cm.
Foile se ung cu unt sau margarina sau ulei. Se aseaza umplutura (500g branza, 2 oua, stafide, zahar dupa gust) si se ruleaza. Dintr-un pachet se obtin 3 rulouri care se aseaza in vasul uns, in forma de spirala.
Se pune vasul pe foc potrivit. Dupa aprox. 5 minute se ridica capacul si se observa daca placinta s-a rumenit pe fund ridicand-o putin. Daca s-a rumenit, se prinde vasul de manere, se zgaltaie putin si se rastoarna succesiv pe capac, apoi de pe capac pe un alt capac sau pe un platou dupa care se repune in vas (vine cu partea rumenita in sus). Se usuca capacul cu un servetel si se repune vasul pe foc inca cateva minute.
Daca vasul la inceput se unge abundent (o jumatate de pachet de unt) atunci rulourile de foi se lipesc intre ele in timpul coacerii si iese o placinta rotunda. Daca se evita grasimea atunci rulourile nu se mai lipesc intre ele si se portioneaza fiecare separat, iesind o placinta mai dietetica.
Placinta cu branza se poate servi cu smantana sau iaurt deasupra. Este foarte buna si calda si rece.
Se pot folosi umpluturi de mere, dovleac.
Se poate folosi de asemenea o umplutura din nuci macinate si stafide iar dupa coacere, dupa inchiderea focului, se toarna peste placinta un sirop de apa indulcita cu miere si se lasa la racit.
Se topesc cateva linguri de zahar in vas (cu capac, pe flacara potrivita) si se tapeteaza vasul.
Zaharul se poate inlocui cu unt, margarina, zahar invertit, miere, dupa preferinta.
Se aseaza din abundenta fructele curatate de samburi si portionate: mere, visine, prune, gutui rase, struguri, banane, umpland complet fundul vasului.
Se toarna deasupra un aluat de pandispan (4 oua, 4 linguri zahar, 4 linguri faina).
Se pune capacul si se lasa pe flacara mica. De doua ori se ridica capacul si se sterge de aburi cu un servetel. Cand este gata (5-7 min) se stinge focul, se sterge din nou capacul, se repune pe vas si se pune vasul pe gresia rece 5-10 min. Se desprinde usor cu un cutit de pe marginea vasului, se scutura putin vasul si se rastoarna pe capac sau pe platou. Se poate servi ca atare sau se poate insiropa sau orna cu frisca etc.
Se pun 4 linguri de zahar in vas la topit si se tapeteaza baza si peretii.
Se toarna o compozitie de crema de zahar ars (6 oua, 750-1000ml lapte, zahar 2-3 linguri dupa gust, vanilie).
Deasupra se toarna un aluat de pandispan (4oua, 4linguri de zahar, 4 linguri de faina).
Se coace pe foc mic. Cand este gata se lasa la racit pe gresie, se desprinde cu un cutit pe margini si se rastoarna cu crema in sus, care va insiropa blatul.
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate