Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Istorie


Index » educatie » Istorie
» ISTORIA ALTFEL


ISTORIA ALTFEL


ISTORIA ALTFEL

Carol I al Angliei(19 noiembrie 1600 - 30 ianuarie 1649) a fost rege al Angliei, Scotiei si Irlandei din 27 martie 1625 pana la moarte.Ca si tatal sau, Iacob I, a fost un tenace sustinator al dreptului divin al regelui. In prima faza a domniei sale, a dus o lupta dura pentru putere impotriva Parlamentului, pe care de altfel l-a si suprimat pe 10 martie 1629. Vazand tenditele sale absolutiste, mai ales in modul de a impune taxe fara aprobarea acestuia, Parlamentul s-a opus.

Oliver Cromwell (25 aprilie 1599 - 3 septembrie 1658) a fost un lider militar si politic englez, cunoscut in special pentru contributia sa la transformarea Angliei intr-o republica federala ("Commonwealth") si pentru rolul sau posterior de Lord Protector al Angliei, Scotiei si Irlandei. Armata sa a Noului Model i-a infrant pe regalisti in cadrul Razboiului Civil Englez. Dupa executarea regelui Carol I in 1649, Cromwell a dominat Commenwealthul de scurta durata al Angliei, a cucerit Irlanda si Scotia, si a fost Lord Protector din 1653 pana la moartea sa in 1658. In plan intern, Cromwell a dizolvat 'Parlamentul cel Lung' (1653) si a promulgat instrumente de guvernare prin care se instituia in Anglia o dictatura militara numita protectorat. Puterea executiva a fost incredintata lordului protector Oliver Cromwell si Consiliului de Stat. Puterea legislativa a apartinut lordului protector si parlamentului unicameral. Dreptul la vot ramane censitar; catolicii si regalistii au fost exclusi din viata politica. Cromwell provenea din clasa gentryului de mijloc, si a fost un personaj mai degraba obscur in primii patruzeci de ani de viata, ajungand fermier yeoman in anii '1630 din motive personale si financiare. Cu toate acestea, a revenit in randul gentryului multumita unei mosteniri lasate de unchiul sau. O experienta de conversiune religioasa din aceeasi decada l-a determinat sa adopte un stil independent de puritanism ca nucleu de baza al vietii si actiunilor sale.



Parlamentul cel Scurt. In 1640, confruntat cu un conflict armat cu Scotia, regele Carol I Stuart al Angliei convoaca din nou parlamentul pentru a vota noi impozite. Opozitia parlamentara este din nou puternica dar parlamentul a fost din nou dizvolvat. Acest parlament a avut activitate pentru 18 zile in perioada aprilie - mai 1640.   

Parlamentul cel Lung. In 3 noiembrie 1640, regele Carol I Stuart al Angliei convoaca acest parlament care isi desfasoara activitatea timp de 13 ani pana in 1653 cand este dizolvat de catre Oliver Cromwell.

Magna Carta Libertatum (sau Marea Carta a Libertatilor) este documentul emis in 1215 in Anglia, in timpul domniei regelui Ioan fara Tara. Prin aceasta Carta se urmarea ingradirea puterii regelui si, prin aceasta, eliminarea abuzurilor comise de monarh sau de reprezentantii sai, precum si garantarea unui numar de drepturi pentru toti cetatenii.   

Declaratia drepturilor statornicea suprematia puterii legislative a Parlamentului asupra puterii executive regale, dand Angliei o organizare moderna.'Declaratia drepturilor' pune bazele monarhiei constitutional-parlamentare si, prin urmare, al statului englez modern. Prin ea se limitau drepturile monarhului stipulate in preambulul Constitutiei. 'Declaratia drepturilor' garanta convocarea regulata a Parlamentului, libertatea dezbaterilor si a drepturilor in materie fiscala. Atributiile regelui erau restranse, desi el ramanea seful Bisericii anglicane si se bucura de mari onoruri. Regele nu putea suspenda sau abroga vreo lege, iar dreptul de a avea armata era conditionat de aprobarea Parlamentului.

Declaratia de la Breda si apoi prin Actul de indulgenta si uitare, Carol al ll-lea a garantat libertatea constiintei, amnistierea celor care au participat la revolta, precum si drepturile noilor proprietari asupra bunurilor confiscate in timpul aces­teia.

Habeas Corpus Act, legea hotara, pe baza unor prevederi mai vechi, ca nici o persoana nu poate fi arestata decat pe baza unei cerinte judecatoresti scrise, aduse la cunostinta inculpatului in maximum 24 de ore. Votarea acestei legi a constituit un moment important in dezvoltarea constitutionala a Angliei si a Europei.

6. CRONOLOGIE

Magna Charta Libertatum

domnia lui Iacob I

domnia lui Carol I

Petitia dreptului"

Mustrarea cea mare"

guvernare fara parlament a lui Carol I

Parlamentul cel Lung

razboi civil

victoria taberei parlamentare la Marston Moor

victoria taberei parlamentare la Naseby

victoria taberei parlamentare la Preston

Ianuarie 1649: judecarea si executarea regelui

republica

"actele de navigatie"

protectoratul

"Declaratia de la Breda" si "Actul de indulgenta si iertare"

restauratia Stuartilor

domnia lui Carol al II-lea

Test act"

Habeas Corpus Act"

domnia lui Iacob al II-lea

"Revolutia glorioasa"

aducerea la tron conducatorul Olandei, Wilhelm de Orania.

"Declaratia drepturilor"

crearea Regatul Unit prin unirea Scotiei si Angliei

7. DICTIONAR

Cabinet Council: Vechiul consiliu privat al regelui englez in Evul Mediu.

Factiune: Grup de persoane unite pe baza unor interese politice comune.

Prerogativa regala: Conform aces­teia, suveranul dispunea de puteri considerabile: "Rege in Parlamentul sau', el promulga actele puterii legis­lative; "Rege in Consiliul sau', el are puterea executiva, conduce diploma­tia, armata si flota. Este izvorul justi­tiei, toate sentintele fiind pronuntate in numele sau. Este seful Bisericii anglicane.

Echilibru european: Sistem politic care asigura pacea prin mentinerea echilibrului intre marile state europene.

Imprejmuire: Metoda utilizata de feudalii englezi (sec. XV-XVI) pentru delimitarea domeniilor in care erau incluse si satele, si pamanturile comu­nale. Un al doilea val a avut loc in secolul al XVIII-lea.

Patenta: Decret regal pentru infiinta­rea, organizarea si functionarea unei colonii.

Parloaga: Teren arabil lasat nelucrat unul sau mai multi ani pentru reface­rea fertilitatii sale.

Puritanism: curent religios, in Anglia la sfarsitul sec. al XVI-lea, ce sub influenta calvinismului, se pronunta pentru indepartarea elemen­telor catolice din Biserica anglicana.

Uniune personala: forma de unire a doua state monarhice, avand un monarh comun, dar pastrand organele

Desuetudine: a iesi din uz, a nu se mai folosi.

Dizidenta: grup de persoane care manifesta o pozitie diferita de restul

Corsari: comandantii unor nave mari­time rapide, care, cu aprobarea guver­nului lor, atacau si capturau navele inamice.

Factorie: centru de schimb aflat intr-un teritoriu strain, indepartat, creat de o metropola din ratiuni comerciale.

Mercantilism - conceptie economica potrivit careia bogatia unei tari este determinata de cantitatea de metal pretios pe care o detine.

Presbiterianism: curent puritan ce sustinea pastrarea unitatii orga­nizatorice a Bisericii anglicane si aducerea unor laici(gr. Presbíteros - batran) in conducerea parohiilor. Devene confesiune dominanta in Scotia, datorita lui John Knox, da    nastere la Biserica presbiteriana.

Independenti: curent puritan opus presbiterianismului, sustinea in organizarea Bisericii anglicane, rolul esential al comunitatilor independente.

Leviathan: (in Vechiul Testament) mon­stru marin fabulos; simbol al colosalului.

Revolutie industriala: proces complex de trecere de la productia manuala la cea cu ajutorul masinilor, de la manufactura la fabrica.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate