Biologie | Chimie | Didactica | Fizica | Geografie | Informatica | |
Istorie | Literatura | Matematica | Psihologie |
Vlad Tepes a fost domn al Tarii Romanesti in anii 1448, 1456-1462, 1476. Este fiul domnitorului Tarii Romanesti Vlad Dracul, numit astfel dupa Ordinul Dragonului insemnand o inalta decoratie germana.Otomanii il numesc Tepes, iar in strainatate este cunoscut drept Draculea sau Dracula.
In anul 1448, Vlad dobandeste tronul Tarii Romanesti, insa dupa o domnie de doar o luna este alungat de catre voievodul Vladislav al-II-lea. Se refugiaza intai in Moldova, iar apoi Transilvania.In anul 1456 ocupa din nou tronul cu ajutorul voievodului Transilvaniei.
Vlad Tepes este renumit in istoria poporului nostru datorita pedepselor aplicate marilor puteri si tradatori si anume trasul in teapa,pedeapsa destul de raspandita in Europa medievala.Izvoarele istorice il atesta pe acesta ca fiind un principe violent. Vlad Tepes a ajuns curand faimos din cauza metodelor sale brutale de pedepsire. Conform detractorilor sasi din Transilvania, el ordona deseori ca osanditii sa fie jupuiti de piele, fierti, decapitati, orbiti, strangulati, spanzurati, arsi, fripti, ciopartiti, batuti in cuie, ingropati de vii etc. De asemenea, punea sa li se taie victimelor nasul, urechiile, organele genitale si limba. Insa supliciul favorit era trasul in teapa, de la care provine porecla Tepes," cel care trage in teapa"
Era recunoscut pentru ambitia de a impune cinstea si ordinea. Aproape orice infractiune, de la minciuna si furt pana la omor, putea fi pedepsita prin trasul in teapa. Fiind sigur de eficacitatea legilor sale, Vlad al III-le a lasat, se spune, o cupa de aur la vedere, in piata centrala din Targoviste. Cupa putea fi folosita de calatorii insetati, insa trebuia sa ramana la locul ei. Conform surselor istorice in timpul domniei sale cupa nu ar fi fost niciodata furata si ar fi ramas aproape nefolosita.
In ceea ce priveste politica interna el urmareste consolidarea autoritatilor centrale si incetarea luptelor interne. In acest fel inlatura numerosi boieri care ii sunt adversari, insa sprijina negustorii autohtoni si loveste in interesele economice ale negustorilor din Brasov si Sibiu.
In anul 1457 profitand de luptele dintre Matei Corvin, regele Ungariei si Frederic al-III-lea , imparatul Germaniei, pentru coroana Ungariei si deoarece negustorii sasi doresc sa controleze comertul muntean, patrunde in Transilvania. Aceste atacuri ii creaza o faima rea, fiind vorbit de rau in scrierile negustorilor din zonele pradateBrasov si Sibiu).
In anul 1457 il sprijina pe Stefan Cel Mare sa ocupe tronul de la Suceava.
Anul 1458 reprezinta anul infrangerii oastei vizirului Mehmed Pasa.Ca urmare a refuzului de a plati tributul de 10.000 de galbeni, intra in conflict cu otomanii.Mai apoi descopera complotul organizat de otomani la Giurgiu si executa prin tragerea in teapa pe Hamza, pasa de Nicopole si pe grecul Catavolinos.In iarna 1461, ca represalii ataca malul stang al Dunarii de la Nicopole.
Anul 1462 este marcat de expeditia militara condusa de sultanul Mehmed al-II-lea.Acesta isi propune sa transforme Tara Romaneasca in provincie otomana , insa Vlad Tepes il impiedica, aplicand tahtica "pamantului parjolit", care nu permite otomanilor sa faca uz de puterea lor numerica.In noaptea de 16/17 iunie 1462 Vlad ataca tabara sultanului de langa Targoviste insa fara prea mult succes.
Cauta adapost la curtea regelui Matei Corvin, ferindu-se de boierime.In locul sau la tron este adus fratele sau Radu Cel Frumos.Astfel, Vlad se refugiaza in Transilvania pentru a primii sprijin.Matei Corvin la auzirea vorbelor sasilor, ordona arestarea acestuia care este inchis la Visegrad apoi la Pesta.In anul 1476 este eliberat din temnita si isi reia tronul avans sprijinul lui Stefan Cel Mare.Dupa o luna este ucis de catre Laiota Basarab care trece de partea turcilor.Locul inmormantarii nu se stie cu exactitate unii afirma ca ar fi la Cotmeanca altii spun ca ar fi la Snagov.
Era recunoscut pentru ambitia de a impune cinstea si ordinea. Aproape orice infractiune, de la minciuna si furt pana la omor, putea fi pedepsita prin trasul in teapa. Fiind sigur de eficacitatea legilor sale, Vlad al III-le a lasat, se spune, o cupa de aur la vedere, in piata centrala din Targoviste. Cupa putea fi folosita de calatorii insetati, insa trebuia sa ramana la locul ei. Conform surselor istorice in timpul domniei sale cupa nu ar fi fost niciodata furata si ar fi ramas aproape nefolosita.
Domnia lui Vlad Tepes a avut o importanta foarte mare pentru istoria Romaniei , despre care A.Otetea spunea:"In Vlad Tepes, poporul roman a avut un remarcabil om de stat si un conducator devotat al apararii independentei tarii sale.
Bibliografie:
Nicolae Stoicescu, "Vlad Tepes" Editura Academiei Republicii Socialiste Romania, 1976,Bucuresti, pag33-36,39-53,120-126,149-158, 175-189.
Emil Stoican, "Vlad Tepes-mit si realitate istorica"Editura Albatros, 1989,Bucuresti,pag24-41,41-49, 144-186.
N.Stoicescu, "Vlad Tepes"Editura Militara, 1979,Bucuresti,pag 19-25, 133-141.
A.Otetea, "Istoria Poporului Roman" 1973, Bucuresti. Pag 144.
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate