Administratie | Contabilitate | Contracte | Criminalistica | Drept | Legislatie |
Comitetul Regiunilor. a fost creat prin Tratatul de
Infiintarea Comitetului Regiunilor se sprijina pe constatarea ca aproximativ trei sferturi din legislatia comunitara se aplica la nivel local sau regional. Tratatul prevede obligativitatea consultarii Comitetului Regiunilor de catre Comisie sau Consiliu, in numeroase ramuri care tin de interesele regionale, in domeniile: coeziune economica si sociala, educatie, tineret, cultura, sanatate, retele transeuropene de transporturi, de telecomunicatii si energie. In afara sesiunilor plenare, organizate de 5 ori pe an, activitatea Comitetului Regiunilor se desfasoara in 8 comisii si 4 subcomisii. Ca organ de reprezentare a intereselor locale si regionale, Comitetul contribuie la consolidarea legaturilor dintre cetatenii aceleiasi regiuni, la apropierea si implicarea acestora in hotararile Uniunii. In ansamblu, rolul Comitetului Regiunilor in sistemul institutional al Uniunii Europene poate fi sistematizat astfel:
1) Consultarea Comitetului este obligatorie intr-un numar de domenii prevazute de Tratate: a) Domeniul educatiei, al formarii profesionale si al tineretului; b) Domeniul cultural. Poate sa adopte actiuni de incurajare pentru raspandirea culturii si istoriei popoarelor europene, pentru salvarea patrimoniului cultural de importanta europeana; c) Domeniul sanatatii publice. Principalele actiuni vizeaza prevenirea maladiilor si a marilor flageluri; d) Domeniul retelelor transeuropene, domeniu care este strans legat de realizarea unui spatiu fara frontiere interne; e) Domeniul coeziunii economice si sociale.
2) Consultarea este facultativa, la cererea Consiliului sau a Comisiei, atunci cand considera ca este oportuna.
3) Avizul poate fi, de asemenea, rezultatul unei autosesizari a Comitetului Regiunilor, atunci cand acesta considera ca este util, caz in care il va transmite autoritatilor decizionale. In dreptul comunitar nu exista prevederi privind crearea unor regiuni la nivel comunitar in sens administrativ, insa a fost adoptat un regulament privind infiintarea Nomenclatorului Unitatilor Teritoriale si Statistice (NUTS), care are ca scop culegerea, infiintarea si difuzarea unor statistici armonizate la nivel comunitar. Acest regulament imparte regiunile in trei categorii in functie de populatie. NUTS-1, format din 3-7 milioane; NUTS-2 format din 800.000-3 milioane si NUTS-3 din 150.000- 800.000. Astfel un stat care doreste sa-si imparte teritoriul in regiuni de tip NUTS-3, trebuie sa creeze regiuni care cuprind o populatie intre 150.000-800.000 de oameni. Dar, chiar daca unitatile administrative existente nu se incadreaza in NUTS-uri, Uniunea Europeana nu cere schimbarea unitatilor administrative nationale ci gruparea acestora in NUTS-uri pe baza de pozitionare geografica, criterii socio-economice, istorice, culturale si de mediu, insa criteriul de baza este numarul populatiei. Fiecare regiune NUTS primeste un cod si o denumire si cele trei niveluri sunt constituite pe baza ierarhica. Denumirea administrativa nationala a NUTS-urilor este stabilit la nivel national.
Copyright © 2025 - Toate drepturile rezervate